El barri de la Mare de Déu de Montserrat

És un dels barris més extensos de la vila. Els seus límits són: pel nord limita amb els barris de sant Miquel i sant Joan a través de l’avinguda Manel Ribé; pel sud, amb el barri de sant Maties, pel carrer Palau i Dulcet; a l’est el carrer General Prim; i a l’oest el carrer Monestir de Poblet.

El barri es va constituir com a tal l’any 1983, malgrat que els seus antecedents es remunten molts anys enrera. Quan al voltant de la dècada dels anys 1950 es van construir les vivendes denomin

ades Vilasalva, ja es va intentar posar aquest veinatge sota l’advocació de la patrona de Catalunya.

El 27 d’abril de 1983 el plebà de la vila, mn. Àngel Bergadà, va celebrar l’acte solemne d’inauguració de la capella de Verge, situada al mur exterior del col·legi de les germanes carmelites, a l’avinguda Mare de Déu de Montserrat.

Celebra la seva festa patronal el dia 20 d’agost i els actes estan organitzats per una junta de veïns.

El barri acostuma a celebrar cada any multitud d’actes en honor a la seva patrona. Des de sopars o dinars de veïns a cossos o curses pels seus carrers.

Un dels elements característics són els seus gegants i nans. L’interès dels seus habitants per aquests elements ve de lluny. Ja l’any 1986 van començar a organitzar les trobades comarcals de nans i capgrossos que es van portar a terme durant moltes edicions. El barri va construir els seus gegants i nans, a partir dels quals s’ha bastit una molt vital colla gegantera: la Colla Gegantera del Barri de Montserrat. La Colla és l’encarregada d’organitzar cada agost la trobada gegantera i dóna a conèixer el barri arreu del país mercès a les seves múltiples participacions en trobades de gegants.


Nomenclàtor:
Avinguda Manel Ribé (vorera sud)
Avinguda Mare de Déu de Montserrat
Carrer General Castellví
Carrer Josep Porter
Carrer Mare Vedruna
Carrer Miquel Alfonso (tram c/ Palau i Dulcet av. Manel Ribé, vorera oest)
Carrer Miravet
Carrer Monestir de Poblet
Carrer Palau i Dulcet (vorera nord)
Carrer Sant Joan
Carrer Sarral
Carrer Solivella
Carrer Vilanova de Prades
Carrer Vimbodí
Carrer Vinyols
Passatge Doctor Rull
Passatge Mestre Mallafré
Passatge Xavier Amorós “Xolis”

 

Text extret del llibre "Els Barris de Montblanc" de Gabriel Serra Cendrós

Accions del document