Barri de la Mare de Déu del Carme

És un dels barris més petits de la vila. Es va crear, com a tal, l’any 1920, fruit de l’empenta econòmica i social dels seus habitants. El seu centre és el tram del carrer Major que va dels Quatre Cantons al carrer sant Josep. Antigament també havia estat del barri del Carme el tram del carrer sant Josep que va del carrer Major al carrer Santa Tecla.

Celebra la seva festa el dia 16 de juliol i l’organitzen els comerciants i botiguers. La relació del barri amb la Mare de Déu del Carme, segons assenyalaren alguns conciutadans, estava relacionada simplement amb el fet de l’existència d’algunes persones del veïnat amb aquest nom.

La seva capella tradicional era l’antiga església de Sant Josep, al carrer

Major, on es concentraven els actes religiosos del barri. Quan aquest temple, que era de propietat particular, va passar a tenir altres funcions, el barri va traslladar els actes religiosos a la molt propera església de Santa Maria o al mateix carrer Major.

L’any 1928 els veïns del barri van comprar, per 200 ptes., una talla de la seva patrona a Olot. El dia 16 de juliol d’aquell any el barri va organitzar unes festes extraordinàries per commemorar aquest esdeveniment. Aquesta imatge es conserva avui en dia en una casa del barri i s’utilitza per a les seves celebracions religioses.

A finals del segle XIX i primers anys del segle XX els actes que s’organitzaven amb motiu de la Verge començaven amb la celebració del rosari la vigília de la diada. L’endemà tenia lloc la tradicional processó i un ofici a l’església de Santa Maria. A continuació es celebraven cossos, balls i llevants de taula amb coques beneïdes. Un dels conjunts que contractava habitualment el barri per a celebrar els balls era la “Banda i orquestra La Vella”, el representant de la qual era Jaume Escoté. Així, es documenta que els anys 1920 aquest conjunt cobrava al barri 110 ptes. pels balls i l’acompanyament a la processó d’un pressupost anual que superava les 400 ptes.

El barri del Carme ha estat, de sempre, un dels més dinàmics de la vila. Els seus programes d’activitats no podien competir en qualitat o quantitat amb els de barris tant grans com eren els de sant Miquel o Sant Domènec, però de sempre brillaven per la seva originalitat. En donen bona mostra els cartells que s’editaren abans de la Guerra Civil o els actes que han estat organitzant aquests darrers anys. Destaquen, a tall de mostra, els de l’any 1990, quan el barri va celebrar unes recordades “Olimpíades”, que comptaren amb la seva corresponent mascota, cor olímpic i desfilada dels esportistes dels diferents països (polacs, suïssos, parisencs, portuguesos i montblanquins). Una de les activitats que havia estat tradicional del barri del Carme era una exhibició de gossos.

Pel que fa als elements folklòrics, el barri compta actualment amb tres capgrossos i un gegantó.


Nomenclàtor:
Carrer Major (tram entre els Quatre Cantons i el carrer Sant Josep)

 

Text extret del llibre "Els Barris de Montblanc" de Gabriel Serra Cendrós