El Barri de Sant Joan

El barri de Sant Joan està formant-se tot just en aquests moments. Serà el barri més occidental de la vila, tot just al peu de les muntanyes. Pren el seu nom de la propera muntanya i ermita de sant Joan.

El seu patró serà, evidentment, l’apòstol Sant Joan, i els dies de la seva festa, segurament, el 23 o 24 de juny. L’organització de les activitats del barri serà a càrrec d’una Associació de Veïns que s’està formant.

Els inicis del barri, però, es remunten més de trenta anys enrera, quan un grup de veïns que vivien en aquest indret, quan encara no estava massa definida la distribució de vials i carrers, van començar a organitzar actes de germanor amb motiu de les diades festives de la vila, com per exemple per sant Joan.

El dia 20 de juliol de 1982, un grup de veïns es van reunir al Casal Montblanquí per tractar d’organitzar les festes del barri. Van acordar celebrar la festa el dia 21 d’agost i per a finançar les activitats cada casa va aportar 500 ptes. Així, el 21 d’agost d’aquell any el barri celebrava unes primeres festes populars amb la denominació de barri de la “Zona Poliesportiva”. Hi va haver cossos, ball i un concert a càrrec dels montblanquins Quatre Cantons. A partir de llavors s’han anat organitzant cada estiu al si del barri tot un seguit de festes i d’activitats amb un caràcter veïnal.

Aquest estiu els veïns han estat treballant per consensuar el barri com a tal i fer-ne partícips a tota la ciutadania que engloba els carrers del nou barri. La Junta, que actualment és provisional, treballarà per dur a terme els principals actes que, de cara al futur, han d’identificar la festa del barri. I, sens dubte, el primer acte on participarà serà en les festes del centenari de la coronació canònica de la Mare de Déu de la Serra, on segurament es durà a terme l’estrena de la bandera.

Nomenclàtor:
Avinguda doctor Folch (tram entre c/la Bartra i c/ Pinatell)
Avinguda Manel Ribé (tram entre c/Senan i c/Lluís Monreal, vorera nord)
Camí de Sant Josep, prolongació (tram entre av. Manel Ribé i c/Reboll, vorera oest)
Carrer Barranc de Bulló
Carrer de Lilla
Carrer Josep M. Poblet
Carrer Josep M. Tossas (tram entre c/Monestir de Poblet i c/Senan)
Carrer la Bartra (vorera oest)
Carrer Monestir de Poblet
Carrer Pinatell
Carrer Pompeu Fabra
Carrer Prenafeta
Carrer Reboll (tram entre c/Monestir de Poblet i c/Senan)
Carrer Rojals
Carrer Senan (vorera oest)

Text extret del llibre "Els Barris de Montblanc" de Gabriel Serra Cendrós

Accions del document