Setmana Santa

Història

La Congregració de la Sang,és l'entitat encarregada d'organitzar els acates de la Setmana Santa a Montblanc.

Actualment, la Congregació de la Puríssima Sang de Montblanc és l'entitat en actiu més antiga de la vila, ja que fa més de 400 anys d'ençà de la seva fundació i constitució com a tal.

Els seus orígens documentals es remunten al 4 de març de 1601 quant el vicari general de l'Arquebisbat, en la seva visita pastoral a les esglésies montblanquines, va atorgar llicència per a constituir una Confraria, sota l'advocació de la Preciosíssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, la qual s'erigiria a l'església de Sant Marçal. A canvi, la novella confraria hauria de conservar l'església decentment, a més de confeccionar uns estatuts o ordinacions per a la seva correcta administració.

De l'evolució de la Confraria de la Sang fins a mitjan segle XIX se'n tenen poques notícies, per manca de documentació. No obstant, per informacions puntuals i altres referències, sabem que sempre estigué en actiu; alhora que, en aquest període, canvià el seu nom pel de Congregació i Germandat de la Sang.

En certa manera es produïa un retorn a l'esperit més pur que havia tingut la Confraria al llarg dels segles. Així, la nova Congregació refundada el 1939 tornarà a tenir com a eix vertebrador la Setmana Santa, i no com havia estat des del 1858 fins al 1936, els socors mutus. L'aspecte mutualista desapareixerà definitivament dels objectius de l'entitat.

A partir d'aquells moments fins al 1976 la Congregació no tingué una estructura orgànica definida, ni tampoc uns estatuts que regulessin el seu funcionament, ni una junta directiva concreta ni ben organitzada.

Per tant, al llarg de quasi quaranta anys, la Congregació de la Sang de Montblanc funcionarà bàsicament a partir d'un grup de persones, amb una única finalitat: la celebració dels actes de la Setmana Santa, amb la processó del Sant Enterrament com a eix central.

D'entre totes aquestes persones se'n designarà una, com a president, normalment la de més edat, que representarà l'entitat, convidarà les autoritats i presidirà les reunions.

Per altra part, la figura del soci, amb tots els seus drets i deures, desapareixerà, essent substituïda per la del col·laborador o protector. Tots ells, fins a l'actualitat (mitjançant el pagament o el donatiu mensual o anual), contribuiran al sosteniment de la Congregació de la Sang i a l'organització dels actes, primer, del Dijous Sant i, posteriorment (a partir de l'any 1951), del Divendres Sant, els quals, últimament, s'allarguen uns dies més, amb la convocatòria d'una Setmana Cultural.

Des del final de la Guerra Civil ençà, s'han recuperat els misteris destruïts en els primers temps de la conflagració i els armats han tingut una evolució constant, fins a convertir-se en un dels principals elements motors de la Congregació; alhora que la processó ha esdevingut cada vegada més complexa i s'ha convertit en una de les més importants que se celebren a les comarques tarragonines, i en un fort atractiu turístic per a la vila de Montblanc.

Així doncs, actualment, la Congregació, amb quatre-cents anys d'història, viu un període ple de vigor, amb renovades il·lusions de cara al futur. La processó i els armats, amb un vestuari nou, constitueixen un element imprescindible del folklore tradicional montblanquí.

Els misteris, després de la restauració exhaustiva a què se'ls ha sotmès aquests darrers anys, presenten un estat immillorable i, el 2001 el seu número s'ha vist incrementat amb un de nou.

Podeu trobar més informació i la programació de la Setmana Santa Cultural de Montblanc en aquest enllaç

Accions del document