Darreres informacions d'interès sobre el COVID-19

última actualització: dimarts 05 de maig a les 10:00h

14/03/2020

Darreres informacions d'interès sobre el COVID-19

-en actualització-

 

11 de maig de 2020

Comença la Fase 1 a la regió sanitària del Camp de Tarragona 

Inforgrafia fase 1

05 de maig de 2020 a les 10.00

Es permetrà l'ampliació de terrasses de bars i restaurants per mantenir l'aforament i respectar la distància social

 

Des de l’Ajuntament de Montblanc ja s’ha començat a treballar per aconseguir facilitar la reobertura de bars i restaurants un cop es permeti la obertura de les terrasses dels establiments en la fase 1 de desconfinament.

En aquesta línia s’han iniciat contactes amb els diferents establiments per trobar la forma d’ampliar els espais ocupats per les terrasses amb l'objectiu de mantenir l’aforament i respectar la distància social.

En aquest sentit s'estudiarà cas per cas per buscar la millor forma possible d’ampliar l’espai destinat a la terrassa, tot i que en alguns casos serà molt complicat o impossible realitzar l’ampliació. En aquest sentit, l’Ajuntament ha posat a disposició dels propietaris d’establiment el correu participa@montblanc.cat per tal de que expressin la seva intenció d’obrir i un contacte per tal de iniciar el tràmit d’ampliació de la terrassa.

L’Ajuntament també treballa per crear un sistema d’ajuts per facilitar el pagament de les terrasses que es detallarà en un futur, mentre que l'import d'ocupació de la via pública durant les setmanes que ha estat tancat no es cobrarà.

També es treballa en aconseguir algun tipus de reducció en la taxa de recollida d’escombraries, però, al tenir el servei delegat al Consell Comarcal és necessari negociar amb l’ens comarcal i detallar quina és la reducció del cost del servei de recollida i tractament.

 

L'àrea de Turisme de Montblanc habilita un web per a professionals vinculats a l'activitat turística 

L’Àrea de Turisme de l'Ajuntament de Montblanc ha preparat un recull d’informació relativa a les afectacions del COVID-19 que pugui ser d’utilitat per als professionals vinculats a l’activitat turística.

 

S'hi pot accedir fent clic aquí i es tracta d’un espai actiu que anirà evolucionant al llarg de les properes setmanes.
Es divideix en sis grans apartats on s’agrupen informacions que han anat apareixent al llarg de les darreres setmanes.


Un primer bloc enllaça directament amb l’espai habilitat per l’Agència Catalana de Turisme i la Direcció General de Turisme on el contingut es classifica en mesures econòmiques de suport al sector turístic; documentació d’interès; consultes i atenció a les empreses; i webs de referència.


La resta de blocs són una selecció de documentació que ha realitzat la pròpia Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Montblanc en funció del seu interès tant per als agents del sector privat com del sector públic.


El bloc d’articles és un recull d’anàlisis que han fet diversos experts en gestió turística. Hi ha visions generals i també específiques centrades en turisme cultural, de natura, de proximitat, etc. A destacar veus tan prestigioses com Joan Miquel Gomis, Rafael López-Monné o Xavi Basora.
També s’han recollit propostes en format de vídeo. Durant les darreres setmanes s’estan realitzant molts webinars on es reflexiona sobre el futur de l’activitat turística després del COVID-19. Hi ha algunes suggerències en aquest sentit i també un enllaç a la Universitat de Barcelona amb petits vídeos força interessants que tracten un ventall ampli de temes.


Hi ha un altre apartat dedicat a saber què estan fent els nostres veïns en relació a la pandèmia i la seva afectació en el turisme. Es fa referència a mesures que han pres a França i al País Valencià que poden resultar d’inspiració.


Hi ha un recull de webs recomanades que són de molts àmbits d’activitat. Aquesta diversitat fa que puguin resultar interessants per diversos motius.


I per últim, un espai que ja es va crear durant la primera setmana del confinament i que mira de donar respostes a les preguntes més freqüents que es poden fer els visitants de Montblanc en relació a l’atenció al públic, les visites guiades o els esdeveniments.

 

04 de maig de 2020 a les 12.30

S'habilita una pàgina específica per a les indicacions de desconfinament. Podeu accedir-hi fent clic aquí.

 

27 d'abril de 2020 a les 9.00

L'ajuntament de Montblanc reparteix 7.500 mascaretes entre els montblanquins i montblanquines

 

En total un centenar de voluntaris i voluntàries han confeccionat les mascaretes i han realitzat el repartiment

S’ha utilitzat el padró per repartir una mascareta a cada persona censada a Montblanc

A finals del mes de març, autoritats sanitàries van informar de la importància de dur mascaretes per disminuir el risc de contagi en espais amb presència de diverses persones. Per això, des d'aquest moment la regidoria de Sanitat de l'Ajuntament de Montblanc va valorar la possibilitat d'adquirir mascaretes per tots els empadronats a Montblanc i les pedanies de la Guàrdia dels Prats, Lilla, Rojals i Prenafeta.

Diverses persones de la població estaven cosint, manualment, mascaretes per distribuir-les entre el personal sanitari i de serveis essencials. Després de posar-se en contacte amb aquests grups de cosidores es va acordar de tirar endavant la tasca d'elaborar 7.500 mascaretes i distribuir-les a tota la població. 

Després de demanar roba de cotó a la ciutadania, l'empresa Tapimont es va oferir de tallar-la per l'elaboració de les mascaretes. Seguidament més d’una seixantena de persones van confeccionar les mateixes, de manera voluntària. En menys d'un mes han aconseguit elaborar-ne gairebé 8.000.

Des de la regidoria de Sanitat de l'Ajuntament, de conformitat amb el CAP de Montblanc, es va creure convenient no iniciar el repartiment de mascaretes fins que s'iniciés el desconfinament gradual, ja que d'aquesta manera es minimitzava el moviment de persones i no es donava un fals senyal de certa estabilització. 

Davant de les indicacions del Govern central de deixar sortir els infants a partir del diumenge 26 d'abril, l'Ajuntament va mobilitzar una trentena més de voluntaris per tal de preparar l'enviament de mascaretes i repartir-les a tota la població.

D'aquesta manera, al llarg del dissabte 25 d'abril i l'endemà dia 26 es van repartir les mascaretes a les llars de Montblanc i pedanies amb conformitat amb el nombre de persones empadronades. Es van utilitzar les instal·lacions de Concactiva per poder empaquetar i ensobrar les mascaretes, tenint en compte que és un espai ampli on els voluntaris van poder guardar les distàncies de seguretat. 

En el cas que algú no hagi rebut les mascaretes o bé el nombre de mascaretes que ha rebut no es correspongui amb el nombre de persones que viuen a la llar, cal que enviïn un correu electrònic a participa@montblanc.cat indicant l'adreça i el nombre de mascaretes que manquen. Quan es reculli tota aquesta informació es procedirà al repartiment definitiu. 

Les mascaretes són de cotó i és important rentar-les després d'utilitzar-les. No són homologades i no et preveuen del contagi, però si que evita contagiar als altres.

Des de l'Ajuntament de Montblanc s'agraeix a totes les persones que voluntàriament han contribuït a fer possible que tots els montblanquins i montblanquines hagin rebut una mascareta de cotó. 

Tanmateix, manté un avís a tota la població per tal de no abaixar la guàrdia, ser respectuosos amb el  confinament i prendre totes les mesures higièniques i de seguretat establertes. 20 d'abril de 2020 a les 09.30

Informació sobre el repartiment de mascaretes de la Generalitat a les farmàcies

Avui les farmàcies de la Vila inicien el repartiment de les mascaretes gratuïtes de la Generalitat de Catalunya. Des de l'Ajuntament us volem fer unes recomanacions al respecte: 

 

- si no es necessita de manera urgent, espereu uns dies a anar-la a busca per evitar aglomeracions a les farmàcies. 

- no sortiu de casa només per anar a buscar la mascareta. 

- donem prioritat a les persones que ho necessiten: persones vulnerables, amb problemes respiratoris, que vagin a treballar...

- Cal portar la targeta sanitària en recollir la mascareta. La primera unitat serà gratuïta. 

- En recollir-la, respecteu la distància de seguretat i ateneu les demandes de les farmàcies. 

 

La principal prioritat és quedar-se a casa!

 

20 d'abril de 2020 a les 09.00

Deixalleria oberta

Us informem de que a partir d'aquest dilluns 20 d'abril la deixalleria de Montblanc tornarà a obrir, cada dia de 9 a 14h. Tan els operaris com els usuaris de la deixalleria hauran de seguir les normes de seguretat i higiene que marca el protocol, que trobareu a les mateixes instal·lacions. 

 

19 d'abril de 2020 a les 21.00

Comunicat de la directora de l'Àrea Bàsica de Salut Montblanc-l'Espluga

Benvolguts/des

Quan sobrepassem el primer mes de confinament, quan ja se’ns comença a fer llarg a tots plegats, quan comencem a veure’ns les orelles la qual cosa ens permet pensar en el futur post-confinament, amb tot el que hem deixat per fer i amb tot el que caldrà fer per recuperar la normalitat, dues preguntes se’ns plantegen de forma reiterada als professionals:

Quan més ha de durar aquesta situació?

I després del confinament, què caldrà fer?

Dues circumstàncies fan la resposta molt difícil. La manca d’experiència amb una malaltia nova que ignorem com es comportarà en un futur i la i imprevisibilitat d’un govern que concentra tot el poder decisiu i la compra centralitzada de material diagnòstic, preventiu i de tractament que reparteix com vol, i que pren les decisions que no s’adapten a la realitat de cada territori sinó que son uniformes, simultànies i igualitàries per a tot l’estat.

L’OMS ha fet unes recomanacions concretes per començar a aixecar el confinament, de forma gradual i progressiva:

1.- Controlar la transmissibilitat. Això passa quan R0 és menor d’1. És a dir, quan cada malalt contagia a menys d’un nou cas de mitjana, el que determina la inflexió de la famosa corba evolutiva que ens te a tots pendents.

La superació de la cresta (el pic de la referida corba) ens ha de permetre superar la fase de transmissió comunitària i tornar a la traçabilitat de cada contagi, com al principi.

2.- Detectar els nous casos, aïllar-los i, si cal tractar-los, fer-ne un seguiment acurat i vigilar els seus contactes. Aquí hi juga un paper primordial l’Atenció Primària, però perquè ho faci a ple rendiment cal dotar-la de l’equipament necessari.

En aquesta fase urgeix disposar dels test serològics que identifiquen la situació de vulnerabilitat de cada persona, els quals, per cars que siguin, són sempre molt més barats que seguir confinant una persona immune, que podria estar treballant sense cap risc ni per ella ni per als seus companys de feina.

Control de casos importats: Aquí el tancament de fronteres te una importància cabdal (com ho han entès la majoria de països, però també cal protegir les zones més sanejades del país del turisme interior i d’usuaris de segones residències procedents de zones més afectades i, en aquesta protecció, hi tenen un paper fonamental la policia local i els Mossos.

3.- Disposar d’una comunitat sensibilitzada, conscienciada i compromesa, amb educació sanitària suficient perquè adopti actituds col·lectives que dificultin l’expansió de l’epidèmia.

4.- Disposar d’un sistema sanitari que garanteixi una eventual nova envestida. És a dir, comptar amb hospitals no col·lapsats i disposar sempre de places d’UCI buides. Aquí cal recordar que a Catalunya, gràcies a una encertada política hospitalària d’excepció i a l’adaptació i l’extenuant treball dels professionals, no s’ha arribat a donar aquest col·lapse de forma absoluta.

5.- Control de brots en residències geriàtriques i control en el número d’afectats entre els professionals de la salut. Els dos paràmetres que, sense cap mena de dubtes, es porten pitjor a l’estat espanyol i que obeeixen a una mateixa causa, la manca de protecció adequada als professionals assistencials durant les primeres setmanes de l’epidèmia. A Espanya la meitat dels morts s’ha produït en residències geriàtriques i són líders mundials en índex de metges i infermeres afectats.

6.- Mesures de control en centres de treball i acadèmics a l’objecte que deixin de ser focus d’infecció.

Quan l’OMS va redactar aquest informe, el confinament absolut imperava a tot l’estat i, per això, ni les empreses ni les escoles o universitats constituïen cap perill epidemiològic perquè estaven tancades, essent, segons la mateixa OMS l’única condició de les sis proposades, que es donava plenament a totes les comunitats autònomes.

Malgrat tot, el Gobierno de España, prescindint de l’opinió dels seus propis assessors mèdics i en contra de les recomanacions de la Comissió Europea, ha pres la decisió d’aixecar el confinament total aquest dilluns de pasqua (feiner fora de Catalunya), amb sorpresa internacional i malgrat les peticions de diferents governs autonòmics i organismes professionals. Caldrà esperar les dues setmanes del període d’incubació màxim per avaluar els efectes del decret governamental.

L’informe de la Comissió Europea recomana un desconfinament lent, progressiu, pas a pas, valorant els efectes d’un pas abans de fer-ne de nous, fent us de proves diagnòstiques (PCR-SARS.CoV.2) confirmatòries per a casos sospitosos, sense restriccions malalts i, a l’hora, estudis poblacionals amb proves serològiques massives per conèixer l’estat de defenses de la ciutadania i aplicant confinaments selectius, només a qui li calgui.

Es fa difícil saber que passarà amb l’epidèmia de COVID.19 desconeixent les intencions del govern central en l’adquisició i repartiment d’aquestes analítiques (de les quals en te el monopoli), en l’obligatorietat i entrega de mascaretes per als desconfinats, així com en les eventuals anul·lacions de les condicions d’aïllament individual, de tancament de centres esportius i comercials i d’establiments turístics, de prohibició d’aglomeracions, de limitacions en la lliure circulació de persones, etc.

Tampoc és gaire més previsible el mateix virus. Migrarà a l’hemisferi sud quan vingui la calor cercant climes més frescos, com fan la majoria de virus respiratoris? Presentarà moltes mutacions en el seu pas d’una persona a una altra, comprometent així l’eficàcia de la vacunació, com passa amb la grip? Induirà immunitat definitiva i perpètua o serà una immunitat efímera?

Moltes variables per poder establir una hipòtesi amb un mínim de rigor.

 

 

Laura Ruiz de Porras i Rosselló

Directora del CAP Montblanc-l’Espluga

 

9 d'abril de 2020 a les 16.00 

L'Ajuntament de Montblanc fa una crida a mantenir el confinament davant de la confirmació de nous casos positius a la vila

L'Ajuntament de Montblanc demana a la ciutadania que segueixi estrictament les normes de confinament, especialment aquests propers dies festius de Setmana Santa. Hem detectat, en les darreres hores, un increment de moviment de persones i vehicles al carrer, i creiem que és important recordar la necessitat de quedar-nos a casa i sortir el mínim possible, només per allò que és imprescindible.

Els darrers dies s'han confirmat nous casos positius de COVID-19 a Montblanc. De fet, els últims confirmats de la comarca són de la vila. Actualment hi ha deu pacients confirmats, dels quals dos estan hospitalitzats, un està hospitalitzat a domicili i set estant aïllats a casa seva. A més, una trentena estan sent controlats per haver estat en contacte amb una persona que ha donat positiu.

Recordem que està totalment prohibit desplaçar-se a les segones residències. D'altra banda, tot i que s'hagi aixecat la prohibició d'anar als horts d'autoconsum, demanem als propietaris que hi accedeixin només quan sigui necessari.

L'Ajuntament de Montblanc demana a la ciutadania no abaixar la guàrdia, i tot i que viurem una Setmana Santa atípica, hem de fer el possible per quedar-nos a casa i no sortir al carrer si no és necessari.

 

8 d'abril de 2020 a les 11.00

Mercat setmanal de fruita i verdura dijous 9 d'abril

Us informem que aquesta setmana, el mercat de fruites i verdures tindrà lloc dijous 9 d'abril a la plaça Catalunya. 

Demanem que les persones que siguin de col·lectius de risc i persones grans no vagin demà al mercat. Podeu enviar-hi familiars o amics i que després us portin la compra a casa, i que aquesta s'entregui respectant la distància. 

Els que hi vagin han de seguir les següents indicacions de seguretat:

- Deixar una distància de 2 metres entre les persones

- Portar guants i rentar-se les mans en arribar a casa

- Anar a comprar sol/a

- Porteu les vostres pròpies bosses

- Si en teniu, poseu-vos mascareta

 

8 d'abril de 2020 a les 10.00

Crida de voluntaris i voluntàries per cosir mascaretes

Des de l'Ajuntament demanem l'ajuda de persones que sàpiguen cosir a màquina i que en tinguin a casa per cosir mascaretes que seran repartides posteriorment a la població d'aquí a uns dies. 

Si esteu interessats/es a ajudar podeu posar-vos en contacte als telèfons 650 14 71 86 (Núria) o 680 15 47 86 (Roser) via whatsaap. 

L'Ajuntament vol agrair públicament la gran tasca que s'està realitat aquests dies per les més de 60 persones que estan cosint actualment i de les empreses i establiments que estan ajudant en aquest moment difícil.

 

7 d'abril de 2020 a les 23.00

Serà possible anar a l'hort d'autoabastament per collir productes necessaris per a la subsistència

El comitè tècnic del Pla d’emergències PROCICAT per malalties emergents va tornar a plantejar ahir als òrgans competents de l’Estat la necessitat de reconsiderar la prohibició d’anar a l’hort d’autoabastament per a collir productes necessaris per a la subsistència.

Fruit d’aquestes converses s’ha precisat el criteri que fins avui existia sobre l’anada als horts particulars. Amb la nova interpretació, a partir d’ara es pot anar a l’hort a collir els productes necessaris per a l’autoabastament.

Després de la reunió celebrada ahir pel comitè tècnic, i un cop constatat que, en funció del territori de l’Estat, hi havia diferents formes d’interpretar la prohibició de desplaçar-se a horts particulars d'autoabastament, el comitè tècnic del pla d’emergències Procicat va tornar a traslladar als òrgans competents la problemàtica sobre aquesta qüestió.

Des del Departament d’Interior es considerava que calia fixar un criteri que fes compatible la necessitat dels ciutadans d’anar a horts d’autoabastament amb les necessàries garanties de seguretat per a la salut d’aquestes persones.

Amb el nou criteri, a partir d’ara es pot anar a l’hort, si és fora del domicili habitual:

 1. Sempre que sigui un hort del que es cullen productes necessaris per l’autoabastament.
 2. Si és un hort en el què es tenen animals que s’han de cuidar.
 3. Si es tracta d’una activitat econòmica.

Atesa la prohibició de traslladar-se a segones residències, queden exclosos d’aquest criteri els horts que puguin haver en aquestes segones residències, als quals segueix estant prohibit anar-hi.

Cal insistir que els desplaçaments permesos s’hauran de fer complint la normativa vigent de distanciament social i higiene i per tant, han de ser sempre individuals.

 

1 d'abril de 2020 a les 21.00

Comunicat de la directora de l'Àrea Bàsica de Salut Montblanc-l'Espluga

Benvolguts/des


En aquest moment de la lluita contra el coronavirus SARS-Cov.2, cal conèixer l'enemic i quina és la seva manera d'atacar-nos per tal de reconèixer, precoçment, qui ens està atacant i com ho fa. Sembla adient, doncs, donar a conèixer la simptomatologia del COVID-19 en les seves múltiples formes, que van des de l'afectació totalment asimptomàtica o amb pocs símptomes i ben tolerats, fins a formes que requereixen ingrés en unitat de crítics i respiració assistida. Una bona part dels casos seran asimptomàtics, de la resta, aproximadament un 80% presentarà símptomes menors, mentre el 20% requerirà ingrés hospitalari (en UCI en un 5% del total dels casos simptomàtics).


Els símptomes inicials del procés general pertanyen a l'esfera digestiva i respiratòria, habitualment en el context d'un procés febril d'aparença gripal.
Els símptomes digestius (nàusees, vòmits i diarrea) poden ser els primers a aparèixer i, fins i tot, ser-ne els únics d'aquesta fase precoç. Adquireixen diferent intensitat, però generalment són lleus, són precoços i duren poc.


Entre els símptomes respiratoris predomina la tos que sol ser seca i molt molesta, a vegades acompanyada de dolor toràcic i d'ofec. Aquests dos darrers símptomes respiratoris, si adquireixen una magnitud considerable, poden ser indicadors d'empitjorament.


El mal de gola és poc rellevant i la congestió nasal encara menys o inexistent del tot en el context d'aquesta constel·lació simptomàtica, però ambdós poden constituir les úniques molèsties de les formes gairebé asimptomàtiques, que tanta significació epidemiològica adquireixen a l'hora de perpetuar els contagis.
En aquesta primera fase el símptoma més clar i principal motiu de consulta és la febre, que com tots els altres pot ser molt variable, des de dècimes ben tolerades, fins a febres altes acompanyades d'afectació de l'estat general, abatiment, prostració i mal d'ossos. A vegades té un curs bifàsic adoptant les dues formes comentades progressivament, amb un interval sense febre. Són signes de complicació pneumònica, la febre alta (a vegades de més de 39ºC), que respon malament als antitèrmics, que s'allarga en el temps o reapareix més enllà d'una setmana de l'inici del procés.


Altres símptomes incipients molt característics del COVID-19, tot i que no constants, són la cefalea pertinaç i la pèrdua dels sentits de l'olfacte i del gust.
Al cap d'una setmana d'evolució, tot i que amb certa variabilitat, pot establir-se una pneumònia vírica (de les que denominem pneumònies atípiques per distingir-les de les bacterianes amb les quals presenten grans diferències). Són pneumonitis que s'ausculten poc o gens, mentre les radiografies ens sorprenen amb afectació bilateral, molt sovint extensa i difusa. La majoria d'aquestes pulmonies tenen una bona evolució i poden, fins i tot, seguir un tractament domiciliari.
Això no obstant, arribats a aquest punt, els malalts senils, els afectats per malalties cròniques (especialment si són respiratoris) i els immunodeprimits, poden presentar un quadre complicat amb insuficiència respiratòria i descompensació de la seva malaltia crònica, que pot amenaçar la seva vida.


Un grup de malalts (més nombrós a Itàlia i a Espanya que en altres estats), molts d'ells sans i sovint joves, amb una predisposició genètica les característiques de la qual ignorem a hores d'ara, reaccionen contra el virus de forma exagerada provocant una inflamació important dels teixits que l'alberguen (bàsicament alvèols pulmonars) mediada per l'activació de les cèl·lules responsables de les defenses immunològiques en aquests teixits, els macròfags, que s'activen desproporcionadament en el context d'una tempesta dels responsables bioquímics del procés inflamatori, les citoquines, la qual cosa també provocarà una insuficiència respiratòria amb afectació greu de l'estat general, fallada multisistèmica i shock que pot conduir-los a la mort, tret que rebin una cura intensiva en una unitat de crítics amb respiració assistida i tractament antiinflamatori potent i específic.


L'evolució de l'epidèmia fa que, en el moment actual, estiguin arribant als hospitals i les UCI un gran volum de malalts amb aquesta simptomatologia greu, però cal tenir en compte que són malalts contagiats fa més d'una setmana. En aquest moment crític, el risc de desbordar els recursos disponibles és evident. Si no s'ha produït ja el col·lapse assistencial és perquè es va preveure aquesta saturació, per part de les autoritats sanitàries, reordenant tota l'assistència hospitalària, reconvertint llits d'aguts de diferents especialitats, en llits exclusius per a COVID.19, augmentat els llits d'UCI i instal·lant-ne de nous en hospitals de campanya improvisats.


Aquesta situació alarmant desdibuixa la realitat del moment epidèmic actual, que no és altra que l'inici del control de l'epidèmia, havent-se aconseguit que l'índex de transmissió (R0) a Catalunya hagi baixat de la unitat, la qual cosa vol dir que cada malalt contagia a menys d'un malalt nou de mitjana, el que representa que, si ho mantenim així, l'epidèmia començarà a minvar en nombre de casos, en els pròxims dies.


Perquè això continuï així el confinament rigorós continua essent la millor arma i ara l'esperat decret del govern central permet dur-lo a terme.


No defallim i no ens deixem desanimar per xifres que corresponen a contagis de fa dies. No ens deixem enlluernar per estrelles mortes, la llum de les quals ens arriba ara, a causa de la distància. Anem bé, encara que no ho sembli.

Laura Ruiz de Porras i Rosselló
Directora CAP Montblanc-l'Espluga

 

30 de març de 2020 a les 11.00

 El Centre de Coordinació operativa de Catalunya de Protecció Civil es fa ressò de les noves restriccions aprovades pel Govern de l'Estat

 Preguntes sobre les restriccions a les activitats laborals no essencials per la COVID-19. Situació de permís retribuït recuperable

 Versió 30/03/2020 08:00h

A través del Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, el Govern espanyol ha establert que els treballadors i les treballadores estaran en situació de permís retribuït recuperable entre el 30 de març i el 9 d’abril, cosa que suposa que no han d’anar al seu centre de treball, amb les excepcions dels serveis essencials i altres especificades.

Qui afecta el permís retribuït no recuperable?

De forma obligatòria, tots els treballadors i treballadores en actiu per compte d’altri, amb l’excepció dels serveis essencials i altres situacions que es detallen més endavant.

Què comporta el permís retribuït no recuperable?

Els treballadors i treballadores no s’han de desplaçar als seus centres de treball per desenvolupar la seva activitat laboral i queden en situació de permís retribuït recuperable. Cobraran el salari amb normalitat. Quan acabi el període de restriccions, recuperaran progressivament les hores no realitzades de forma pactada amb l’empresa i garantint sempre els períodes de descans diari i setmanal.

Quin és el període de vigència?

Del 30 de març al 9 d’abril, tots dos inclosos

Hi ha excepcions?

Sí, els treballadors i treballadores que formen part dels serveis essencials, els que actualment ja desenvolupen teletreball, els que estan en situació d’incapacitat temporal (baixa per malaltia) o amb el contracte suspès per causes legalment previstes i els afectats per ERTO. En tots aquests casos no es modifica la situació laboral.

I si ja havia previst gaudir de vacances?

Es podran recuperar els dies si s’acorda amb l’empresa

Les empreses que no són serveis essencials poden mantenir una activitat mínima?

Sí, en cas de que sigui necessari, poden establir el nombre mínim de plantilla o els torns de treball estrictament imprescindibles per mantenir l’activitat indispensable (per motius de seguretat, per exemple) i que, com a referència, serà la d’un cap de setmana ordinari o festiu.

Hi ha un període d’aplicació?

En el cas que sigui impossible interrompre de manera immediata l’activitat, el dilluns 30 de març les persones treballadores poden desenvolupar les tasques imprescindibles per poder fer efectiu el permís retribuït recuperable sense perjudicar de forma irremeiable o desproporcionada la represa de l’activitat empresarial

Quins són aquests serveis essencials?

Els treballadors i les treballadores de les següents activitats no estan afectats pel permís retribuït recuperable i per tant sí que han de continuar desenvolupant la seva activitat laboral desplaçant-se als seus centres de treball, segons el que estigui previst en cada cas:

 • Establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes, farmàcies, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, benzineres, tabacs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments d’animals de companyia, tintoreries i bugaderies
 • Comerç per internet, telefònic o correspondència (incloent-hi l’entrega)
 • Servei de perruqueria a domicili
 • Servei d’entrega a domicili d’hostaleria i restauració
 • Subministrament d’energia elèctrica, productes derivats del petroli i gas natural
 • Infraestructures crítiques i empreses i proveïdors de serveis essencials
 • Jutges, fiscals, lletrats de l’Administració de justícia i altre personal al servei d’aquesta, han de seguir atenent les actuacions processals no suspeses
 • Serveis de les administracions públiques imprescindibles per al funcionament dels serveis públics, incloses les obres, serveis, subministraments i manteniment i seguretat dels edificis públics
 • Cadena d’abastiment de productes de primera necessitat, incloent-hi aliments, begudes, alimentació animal, productes higiènics, medicaments, sanitaris i farmacèutics, des de l’origen fins a la venda en establiment
 • Transport de persones i mercaderies i les activitats vinculades a garantir aquest transport per als casos en vigor durant l’estat d’alarma
 • Forces i cossos de seguretat, institucions penitenciàries, salvament marítim, serveis de protecció civil, de salvament i extinció d’incendis, seguretat de mines, de trànsit i de seguretat viària
 • Forces Armades
 • Seguretat privada
 • Centres, serveis i establiments sanitaris, d’atenció a gent gran, menors, persones dependents i amb discapacitat
 • Personal dels centres d’investigació de projectes relacionats amb la COVID19
 • Serveis funeraris
 • Centres, serveis i establiments d’atenció sanitària a animals
 • Venda de premsa
 • Mitjans de comunicació públics i privats, incloent-hi la impressió i distribució
 • Serveis financers, bancaris i d’assegurances
 • Empreses de telecomunicacions i audiovisuals i de serveis informàtics essencials, incloent-hi els necessaris per al desenvolupament dels serveis públics i el seu teletreball
 • Serveis essencials de protecció i atenció de víctimes de violència de gènere
 • Advocats, procuradors, graduats socials, traductors, intèrprets i psicòlegs que assisteixin a actuacions processals no suspeses
 • Assessories legals, gestories administratives i de graduats socials i prevenció de riscos laborals, en qüestions urgents
 • Personal laboral de notaries i registres per als serveis essencials establerts
 • Serveis de neteja, manteniment, reparacions d’urgència i vigilància
 • Gestió i recollida de residus perillosos, residus urbans, tractament d’aigües residuals, descontaminació i retirada d’animals morts
 • Centres d’acollida de refugiats i d’immigrants
 • Abastiment d’aigua potable
 • Serveis meteorològics
 • Servei postal universal de l’operador estatal
 • Importació i subministrament de material sanitari, incloent-hi empreses de logística, transport, emmagatzematge, trànsit duaner, i en general corredors sanitaris

27 de març de 2020 a les 22.00

La Policia Local de Montblanc felicitarà als nens i nenes de Montblanc, d'entre 2 i 12 anys, que facin l'aniversari mentre duri el confinament a casa.

Així ho han anunciat a través de les xarxes socials, conscients que passar l'aniversari dels més petits a casa pot ser "difícil". Asseguren que volen col·laborar en fer-lo més especial i s'ofereixen per felicitar als infants des del vehicle de la policia dedicant una cançó. La família que ho vulgui sol·licitar ho ha de fer, com a mínim, amb dos dies d'antelació i ho han de fer enviant un correu electrònica a policialocal@montblanc.cat, també demanant la cançó que voldran escoltar.

 

26 de març de 2020 a les 11.00

Sol·licituds de permisos de crema

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha habilitat un canal a la seva pàgina web per tal que aquelles persones que necessitin realitzar cremes de restes agrícoles com a part de la seva activitat ho puguin sol·licitar mentre durin les mesures excepcionals.

Aquestes autoritzacions estan destinades exclusivament a les persones que es dediquen a les activitats agràries per realitzar aquells treballs necessaris dins del cicle dels cultius i es poden tramitar fent clic en aquest enllaç.

 

25 de març de 2020 a les 21.00

 Comunicat direcció Directora de l’Àrea Bàsica de Salut de Montblanc-l’Espluga

Benvolguts/des,

Com a Directora de l’Àrea Bàsica de Salut de Montblanc-l’Espluga vull adreçar-me als malalts ja diagnosticats de COVID-19 com aquells que presenten símptomes sospitosos de patir la malaltia per insistir en la transcendència del seu aïllament. Cal que prenguin consciència que el mateix virus que a ells els pot donar símptomes menors, com qualsevol constipat, en altres als que pugui contagiar els pot ocasionar una malaltia greu, fins i tot la mort. A més, si no posa fi a la transmissió, la cadena de contagis que ell pugui originar perpetuarà l’epidèmia amb les repercussions socials, econòmiques i sanitàries que això comporta.

El malalt ja diagnosticat  ha de romandre aïllat de la resta de convivents del domicili, sempre que es pugui, en una habitació individual, fent ús d’un lavabo i WC privatius. Quan això no sigui possible, es mourà pel domicili amb mascareta quirúrgica i mantenint, en tot moment, una distància no inferior a 2m amb altres membres de la família, creuant-se amb ells tan poc com pugui.

Tant el malalt com la resta de membres de la família extremarà les normes generals d’higiene personal, especialment, procedir a la neteja acurada i reiterada de mans. Es fregarà el terra amb solució rebaixada de lleixiu i es netejaran amb cura les superfícies, manetes de portes, passamans, baranes d’escales i endolls i altres utensilis (quan es pugui) Es netejaran amb aigua molt calenta la coberteria de forma separada a la resta de convivents

En cas d’empitjorament amb l’aparició de símptomes d’alarma com febre alta, persistent i refractària als antitèrmics prescrits, sensació d’ofec, dolor toràcic, esputs sanguinolents o altres signes evidents de gravetat (alteració de l’estat de consciència...) es posarà en contacte amb el servei d’urgència trucant al 112 per mobilitzar els recursos de trasllat al servei d’urgències de l’hospital.

El malalt que presenti símptomes sospitosos de COVID-19 per primera vegada (semblants a un procés gripal qualsevol amb febre, tos seca, malestar general, mal d’ossos...), adoptarà mesures d’aïllament i trucarà al 061 o al CAP per a rebre instruccions. Amb simptomatologia lleu, de recent aparició, no cal personar-se al centre, donat que l’element substancial de la visita mèdica és l’interrogatori el qual pot fer-se perfectament per telèfon i l’exploració física no aporta mai cap dada que faci modificar l’actitud terapèutica, que sempre adopta la mateixa prescripció: repòs, antitèrmics i aïllament amb seguiment telefònic diari.

Hem reestructurat el servei assistencial del CAP considerant que, en aquests moments d’epidèmia, l’assistència telefònica és la fonamental; tot i així, la sobrecàrrega de línies en determinades hores pot provocar deficiències insalvables per les quals demanem disculpes i paciència.

El malalt pot recollir la medicació a la farmàcia directament, només aportant la targeta sanitària, sense necessitat pe passar a recollir la recepta pel CAP i això val tant pel tractament prescrit pel COVID-19 com per la renovació de medicació crònica caducada. Tot i que l’eRecepta gaudirà, durant el procés epidèmic, d’una pròrroga automàtica d’un mes.

Per a la baixa laboral tampoc caldrà personar-se al CAP a tots els usuaris se’ls a donat d’alta per la econsulta i podrà obtenir-la i imprimir-se-la a casa També podran donar-se d’alta al programa “La meva salut” telemàticament o trucant al telèfon 900 053 723. Per aquesta mateixa via podrà renovar el comunicat de confirmació i l’alta.

Vull aprofitar l’avinentesa per agrair-vos a tots l’esforç que esteu fent en el confinament domiciliari i encoratjar-vos en seguir com ara que sembla que anem bé.

 Atentament.

 

Dra. Laura Ruiz de Porras i Rosselló

Directora de l’Àrea Bàsica de Salut de Montblanc

 

25 de març de 2020 a les 12.15

Diversos comerços de Montblanc adapten la seva activitat mentre duri l'estat d'alarma pel coronavirus.

L'Ajuntament de Montblanc, amb el suport de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc, ha elaborat aquest llistat de comerços que es troben operatius durant l'estat d'alarma ja sigui presencialment, per telèfon, mail o WhatsApp. Alguns d'ells, ofereixen servei de repartiment de comandes a domicili.

Si sou un comerç i voleu afegir-vos en aquest llistat, us preguem que contacteu per correu electrònic a fvinyas@concadebarbera.cat o per WhatsApp el telèfon 623 137 521. Cal especificar el nom de l'establiment, l'horari, si es poden fer comandes per telèfon, si s'ofereix servei a domicili i la forma de contacte ja sigui correu electrònic, telèfon o WhatsApp.

Accediu al llistat fent clic aquí

 

 

25 de març de 2020 a les 10.00

Desinfecció de carrers

L'Ajuntament de Montblanc inicia aquest dimecres 25 de març la desinfecció de carrers seguint les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Dijous es desinfectaran les zones pròximes al CAP, a les residències d'avis, els supermercats i les zones comercials de la carretera i del carrer Major. Dissabte es continuarà la desinfecció intentant cobrir el màxim de carrers i places possibles. Aquesta desinfecció es realitzarà mitjançant una dissolució d'aigua i lleixiu aplicada directament sobre terra.

 

22 de març de 2020. 11.30h

El Departament d'Interior ha posat a disposició dels ciutadans un certificat d'autoresponsabilitat en compliment de l'estat d'alarma del COVID-19.

Aquest document serveix per declarar de forma responsable l'activitat o el motiu dels desplaçaments que s'està realitzant davant de les autoritats. No és obligatori però si recomanable. Aquest certificat és complementari al certificat de l'empresa en el cas d'anar a treballar. 

En aquest enllaç trobareu tota la informació i podreu descarregar el certificat.

 

19 de març de 2020. 17.00h

L'Ajuntament informa que aquest divendres 20 de març es durà a terme el mercat de productes d'alimentació a la plaça de Catalunya. Recordem que cal seguir estrictament les indicacions de les autoritats sanitàries per anar a comprar. Trobareu la informació detallada en aquest enllaç.

Us recomanem que rellegiu la darrera actualització sobre les restriccions d'activitats pel covid-19 a Catalunya que recull Protecció Civil en aquest enllaç.

 

19 de març de 2020. 11.45h

L'Ajuntament aprova mesures econòmiques per reduir l'impacte del coronavirus

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Montblanc celebrada aquest dimecres 18 de març aprovava un primer paquet de mesures econòmiques per a fer front, en l'àmbit local, a la crisi del coronavirus. La reunió, que es duia a terme virtualment, servia per concretar la tasca duta a terme durant els darrers dies des de les diverses regidories i departaments de la Casa de la Vila.

Així doncs, i a l'espera que aquestes mesures es puguin ampliar amb altres iniciatives, l'Ajuntament de Montblanc retornarà el 50% de les quotes del mes de març als usuaris de la llar d'infants municipal, l'escola de música i també de les activitats esportives municipals. A més, tampoc es cobrarà la mensualitat corresponent a l'abril en cap dels tres serveis.

D'altra banda, s'aturen els processos de recaptació, tant els voluntaris com els que es troben en fase d'executiva. Se suspèn el termini de cobrament voluntari de les taxes d'escombraries, guals, vehicles de tracció mecànica i també l'IBI (impost de béns immobles). En el moment oportú, s'acordarà amb els ens delegats tant la modificació de les dates de cobrament dels padrons suspesos com l'aprovació de nous terminis de pagament per als padrons que es vagin aprovant. Tampoc s'iniciarà el procediment de constrenyiment per a deutes no abonats en el procediment voluntari i també se suspèn la tramitació dels expedients que ja es trobaven en curs.

L'Ajuntament de Montblanc també garanteix el sou dels treballadors públics mentre duri el confinament i treballa per garantir que cap entitat de la vila quedi en una situació compromesa fruit de les cancel·lacions de les seves activitats habituals a causa de la pandèmia.

A més, la regidoria de Serveis Socials treballa intensament amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà perquè cap persona i/o família es trobi en situació de vulnerabilitat arran de la crisi del coronavirus.

Més endavant, es podrien fer públiques altres mesures que s'estudiaran convenientment.

L'Ajuntament de Montblanc recorda que és imprescindible que la ciutadania faci cas de les restriccions fixades per les autoritats així com dels consells de seguretat i salut a fi de contribuir a frenar l'expansió del virus.

 

18 de març de 2020. 13.00h

Us informem que l’Equip d’Atenció Primària de la Conca de Barberà ha anul·lat les revisions periòdiques de malalties cròniques i es recomana demorar totes les visites mèdiques i d'infermeria que siguin susceptibles  de ser posposades sense cap transcendència. També demanen fomentar la visita no presencial, ja sigui per telèfon o via telemàtica.

 

17 de març de 2020. 12.45h

L'Ajuntament confirma la mort, ahir dilluns 16 de març al Pius Hospital de Valls, d'una dona de 88 anys que residia a Montblanc,  contagiada pel COVID-19. Estem treballant conjuntament amb els Serveis Sanitaris, Policia Local i Protecció Civil per minimitzar la propagació del COVID-19 i prendre les mesures que siguin necessàries. Us demanem que minimitzeu la vostra activitat al mínim estrictament necessari i que estigueu el màxim de temps possible confinats als vostres habitatges. És responsabilitat de tots aturar el virus.

L'Ajuntament de Montblanc vol expressar el seu condol a la família, amics i amigues.

 

16 de març de 2020. 17.30h

 Se suspèn temporalment, fins a nova ordre, les següents rutes de transport comarcal de viatgers:

 • Barberà de la Conca-Montblanc
 • Belltall-Solivella-Blancafort- la Guàrdia dels Prats-Montblanc
 • Lilla-Vilaverd-Montblanc
 • Vilanova de Prades-Vallclara-l'Espluga de Francolí-Montblanc
 • Forès-Passanant-Belltall-Tàrrega
 • Vallfogona de Riucorb-Llorac-Savallà del Comtat -Conesa.-Les Piles -Pontils 

16 de març de 2020. 12.00h

 Només es podrà circular per la via pública, quan sigui imprescindible, per a les següents activitats:

 • a) Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
 • b) Assistència a instal·lacions sanitàries.
 • c) Desplaçament al lloc de treball per a prestació laboral, professional o empresarial.
 • d) Tornar al lloc de residència habitual.
 • e) Assistència i cura de menors, gent gran, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
 • f) Desplaçament a entitats financeres
 • g) Per causa de força major o per situació de necessitat.
 • h) Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa degudament justificada.

Es permetrà la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per a la realització de les anteriors activitats o per repostar en gasolineres o estacions de servei.

D'altra banda, l'Ajuntament de Montblanc ha decretat les següents mesures

 • - Tramitació presencial anul·lada. Els tràmits es poden fer telemàticament i l'OAC manté l'atenció telefònica al 977860009
 • - La zona blava queda anul·lada durant el període l'alarma
 • - El cementiri resta tancat al públic
 • - La deixalleria també està tancada
 • - El servei de recollida porta a porta no té cap alteració, però es demana que tothom sigui el màxim de net possible: bosses tancades, cubells nets i desinfectats
 • - Degut a la limitació d'obertura dels establiments, el servei de recollida diari de cartró i envasos, als migdies en els comerços, només es realitzarà els dilluns, dimecres i divendres.
 • - Els horaris d'autobusos també han patit canvis. Consulteu en aquest enllaç els horaris modificats de bus.

L'Ajuntament de Montblanc, d'altra banda, ha suspès el treball presencial dels seus treballadors i treballadores. Només es manté la Policia Local, l'atenció telefònica a l'OAC i la brigada municipal per tasques de neteja. 

Recordem que els parcs infantils municipals s'han tancat i diversos serveis continuen tancats des de la setmana passada: la biblioteca, la llar d'infants, l'Escola Municipal de Música de Montblanc, els museus, així com l'Oficina de Turisme i Aigües de Montblanc.

També continua tancat el centre obert i la llar de jubilats, i s'ha prohibit realitzar cap activitat a tots els edificis municipals de l'Ajuntament. També s'ha aturat l'activitat esportiva del pavelló municipal.

Recordem que des del servei telefònic del 061 de CatSalut Respon s'ha habilitat un test per internet que permet avaluar si cal que els ciutadans hi truquin. Cal tenir en compte però que per a les emergències cal seguir utilitzant el 112. Accediu al test a través d'aquest enllaç.

 

14 de març de 2020. 15.00h

 La deixalleria de Montblanc queda tancada fins a nou avís

 

Informació d'accions de voluntariat pel COVID-19 per les pròximes setmanes.

Informació amb relació a accions de voluntariat pel COVID-19 per les pròximes setmanes.

Moltes i molts joves de la Vila han mostrat la seva voluntat d'ajudar a qui ho necessiti durant aquests dies de restriccions d'activitat i de moviment derivats de les mesures de prevenció del COVID-19.
Des de l'Ajuntament, amb comunicació constant amb Policia Local, Protecció Civil i els serveis de Benestar Social, està pendent de les necessitats de les persones que estan en una situació complicada o que poden estar desemparades. 
Montblanc té un sistema de Protecció Civil molt extens i un sistema de Benestar Social que cobreix moltes necessitats de les persones grans o que requereixen una atenció especial. I també hem de recordar que en les mesures preses per les autoritats sanitàries, es busca limitar el contacte entre les persones i minimitzar els moviments de persones. 
Per aquests motius, l'Ajuntament ha decidit crear una base de dades de persones amb voluntat d'ajudar i activar-la si es generen necessitats a cobrir al llarg d'aquest període de mesures excepcionals. 
Des de l'Ajuntament volem agrair totes les mostres de solidaritat i tota la voluntat d'ajudar en uns dies que seran excepcionals

 

14 de març de 2020. 10.00h

La Generalitat ha decretat un seguit de mesures noves per tal de limitar l'activitat, com el tancament de bars i restaurants, locals d'oci, etcètera.

Us detallem les mesures que s'han adoptat a partir de la mitjanit d'ahir. Us demanem que limiteu la vostra activitat al que sigui estrictament necessari. I us adjuntem un qüestionari elaborat per Protecció Civil amb respostes a les vostres possibles preguntes.

Aquestes són les mesures: 

Mesures complementàries a les ja vigents. Des de les 00 hores del 14 de març de 2020. Vigència mínima 15 dies.

- Transport públic: un terç de la seva capacitat i increment de desinfecció

- Tancaments i suspensions en l’àmbit d’oci

 • Esportiu: estacions d'esquí i de muntanya, gimnasos i altres instal·lacions esportives públiques i privades
 • Cultural: teatres i cinemes i tots els espectacles públics
 • Festiu: sales de festa i de concerts, pubs i discoteques, karaokes, salons de joc (casinos, bingos i recreatius)
 • Parcs d'atraccions i temàtics i qualsevol altre d'oci o de lleure.

- Tancament restauració: bars, cafeteries, restaurants i altres establiments de restauració. Excepte en establiment hoteler, centre sanitari o social residencial.

- Tancament de centres comercials, incloent grans superfícies i galeries, excepte els establiments dedicats exclusivament a la venda d’alimentació, neteja i higiene.

- Caça i pesca

Prohibició de batudes de caça i caça col·lectiva (dos o més caçadors) S'exceptuen les comarques de l'Alt i Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, el Gironès, la Selva i Osona a l'est del meridià de Vic, i les actuacions en aplicació d'autoritzacions excepcionals per danys a agricultura

No s'autoritzarà cap concurs o competició de pesca continental o caça.

- Serveis socials

 • Tancament dels centres i serveis de la xarxa socials pública (infantil, discapacitat, dependència i prelaborals)
 • Suspensió de les activitats en els centres ocupacionals, excepte els que requereixin continuïtat de l'atenció o Suspensió de les visites presencials de Serveis Tècnics de Punt de Trobada.
 • Els serveis socials públics i privats podran atendre les necessitats de les persones usuàries amb la diligencia que exigeix la naturalesa del servei

- Suspensió de vetlla de persones mortes per COVID-19

 

13 de març de 2020. 13.30h

Es tanquen els parcs infantils municipals. Un dels importants focus de transmissió del virus són les superfícies metàl·liques. Per aquest motiu, i per recomanació de les autoritats sanitàries, s'ha decidit tancar aquests espais fins a nou avís.

Ràdio Montblanc alterarà la seva programació habitual durant les properes dues setmanes per complir les restriccions de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Montblanc. per evitar l'expansió del coronavirus.

La ràdio, en tant que entitat del municipi, compta amb un equip de col·laboradors que realitzen cada setmana els seus programes de ràdio. Durant els propers quinze dies, fins com a mínim el dia 26 de març, queden suspesos tots els programes dels col·laboradors. S'emetran repeticions dels mateixos programes.

Els treballadors de l'emissora hi seguiran treballant per mantenir el servei públic d'informació, i per tant es continuarà emetent el 'Bon dia Montblanc!' cada matí a les 10 i el programa 'Carrer Major' de 4 a 7 de la tarda. Aquests dos espais tindran finestres informatives de l'actualitat del municipi, també la relacionada amb la crisi del coronavirus. Tot i això, es prendran mesures, com ara no utilitzar les espumes dels micròfons on es poden acumular virus. Totes les entrevistes es faran via telèfonica, evitant així l'entrada de gent externa a l'emissora.

La informació local i comarcal continuarà també, de manera habitual, al web de Ràdio Montblanc i també a les xarxes socials de l'emissora.

 

13 de març de 2020. 09.00h

 En relació amb les mesures de prevenció contra el coronavirus-COVID19, i seguint les recomanacions de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Montblanc tanca l'atenció al ciutadà fins a nou avís. Podeu contactar amb els serveis de l'Ajuntament per via telefònica al 977860009. 

També podeu seguir fent tràmits via telemàtica en aquest enllaç. L'Oficina de Turisme tanca l'atenció al públic, però es podran continuar fent consultes a través del telèfon (977861733) i del correu electrònic (turisme@montblanc.cat) de dilluns a divendres de 8 a 15h. 

La Policia Local tanca l'atenció al ciutadà i les consultes es podran fer al telèfon 977862696. També romandrà tancat al públic el Museu Comarcal de la Conca de Barberà i tampoc hi haurà atenció al públic a les oficines d'Aigües de Montblanc, per qualsevol consulta podeu trucar al 977863016.

 

Informació de servei del Pius Hospital de Valls

En el marc de les mesures de prevenció per la contenció del Coronavirus SARS-CoV-2, s’ajornen totes les visites i proves complementàries al Pius Hospital de Valls a partir del dilluns 16 de març de 2020.

Cada pacient rebrà una trucada on rebrà informació de com es procedirà, per bé d’evitar exposicions innecessàries i fer front de manera eficaç a la situació actual.

Per qualsevol dubte o aclariment, trobareu disponible el telèfon de contacte 977 61 21 31.

 

12 de març de 2020 14.00h

 A les mesures anteriorment anunciades, i seguint el tancament de centres educatius que decreta la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Montblanc tanca l'Escola Municipal de Música i la Llar d'Infants Municipal a partir d'aquest divendres 13 de març i per una durada mínima de 14 dies.

 

L'Ajuntament de Montblanc vol transmetre un missatge de calma als montblanquins i montblanquines amb relació al coronavirus (covid-19). 

El govern municipal es manté en contacte amb les autoritats sanitàries i amb els professionals de la salut del nostre territori a més d'estar pendent de les indicacions i recomanacions que publiquen les fonts oficials.
En aquest sentit, recomanem a la població seguir estrictament els consells que ha difós el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i que us adjuntem tot seguit. Amb tot, recordem la importància de rentar-se les mans molt sovint amb sabó o amb preparat d'alcohol, ús de mocadors de paper, respectar una distància entre els usuaris i que l'ús de mascaretes només és necessari si ho indica un professional sanitari.
Recordem que des del servei telefònic del 061 de CatSalut Respon s'ha habilitat un test per internet que permet avaluar si cal que els ciutadans hi truquin. Cal tenir en compte però que per a les emergències cal seguir utilitzant el 112. Accediu al test a través d'aquest enllaç.
Fins el dia d'avui no es té constància de cap cas de coronavirus (covid-19) a la vila i totes les accions que s'hagin pogut dur a terme han estat de caràcter preventiu.
Demanem a la població que es mantingui informada a través de fonts oficials com els mitjans de comunicació o els webs i xarxes socials dels organismes públics. També preguem que no es difonguin informacions, especialment a través de les xarxes socials, que no provinguin de fonts oficials a fi i efecte de no causar alarma innecessàriament.
L'Ajuntament recomana no aprovisionar-se de productes i aliments de forma exagerada per tal de garantir i abastiment de productes normal entre tots els ciutadans.
El Departament d'Educació, d'altra banda, ha demanat la suspensió d'activitats als centres escolars que no sigui lectiva o curricular, i en aquest sentit actuaran els centres escolars de la vila.
Des del consistori s'aniran adoptant puntualment les mesures necessàries que vinguin marcades per instàncies superiors i que tinguin a veure amb qualsevol activitat o servei municipal.

 

Avui, a més, el Govern de la Generalitat ha anunciat que no es podran dur a terme actes amb més de 1.000 assistents ja siguin en espais oberts o tancats en un període de 15 dies que comença aquest dijous 12 de març. Agraïm la col·laboració dels vilatans i vilatanes i reiterem la importància de fer un ús racional dels serveis de Salut.

 

12 de març de 2020 12.30h

 Tenint en compte les mesures i recomanacions que està duent a terme la Generalitat de Catalunya i les indicacions del departament de Salut per combatre l'expansió del Covid - 19 (Coronavirus), l'Ajuntament de Montblanc adopta les següents mesures:

-Suspendre preventivament i per un període inicial de 15 dies totes les activitats públiques organitzades per l'Ajuntament i les activitats públiques o privades a les instal·lacions municipals. Així doncs s'anul·len totes les activitats als següents espais:

-Totes les instal·lacions esportives

-Biblioteca Conangla i Fontanilles. La Biblioteca romandrà tancada al públic.

-Casal de la Gent Gran de l'Associació de Jubilats i Pensionistes.

-Centre Obert ubicat a la primera planta del Casal d'Entitats.

També s’anul·la el mercat ambulant setmanal dels dies 13 i 20 de març.

Recomanem que no es practiquin activitats extraescolars, de lleure, de caràcter cultural o d'altres que impliquin contacte directe d'alumnes de diferents centres educatius, seguint les indicacions del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

També es recomana suspendre totes les activitats organitzades per entitats privades durant aquest període i que tant a nivell d'associacions com en l'àmbit particular, se segueixin les mesures que han fixat les administracions.

Preguem que se segueixi l'evolució dels esdeveniments a través dels canals oficials i que no es difonguin informacions no contrastades o provinents de fonts no oficials.

 

L'Ajuntament de Montblanc vol transmetre, tot i les mesures adoptades, un missatge de tranquil·litat i recorda la importància de seguir les directrius de les autoritats i personal sanitari del país a qui agraïm especialment la seva tasca en aquests moments.

L'Ajuntament de Montblanc reparteix 7.500 mascaretes entre elsmontblanquins i montblanquinesEn total un centenar de voluntaris i voluntàries han confeccionat lesmascaretes i han realitzat el repartimentS’ha utilitzat el padró per repartit una mascareta per cada persona censada aMontblancA finals del mes de març, autoritats sanitàries van informar de la importància de durmascaretes per disminuir el risc de contagi en espais amb presència de diverses persones.Per això, des d'aquest moment la regidoria de Sanitat de l'Ajuntament de Montblanc va valorarla possibilitat d'adquirir mascaretes per tots els empadronats a Montblanc i les pedanies de laGuàrdia dels Prats, Lilla, Rojals i Prenafeta.Diverses persones de la població estaven cosint, manualment, mascaretes per distribuir-lesentre el personal sanitari i de serveis essencials. Després de posar-se en contacte ambaquests grups de cosidores es va acordar de tirar endavant la tasca d'elaborar 7.500mascaretes i distribuir-les a tota la població.Després de demanar roba de cotó a la ciutadania, empreses i particulars de la vila s'han ofertper tallar la roba per fer les mascaretes. Seguidament més d'una seixantena de persones vanconfeccionar les mateixes, de manera voluntària. En menys d'un mes han aconseguit elaborarnegairebé 8.000.Des de la regidoria de Sanitat de l'Ajuntament, de conformitat amb el CAP de Montblanc, es vacreure convenient no iniciar el repartiment de mascaretes fins que s'iniciés el desconfinamentgradual, ja que d'aquesta manera es minimitzava el moviment de persones i no es donava unfals senyal de certa estabilització.Davant de les indicacions del Govern central de deixar sortir els infants a partir del diumenge26 d'abril, l'Ajuntament va mobilitzar una trentena més de voluntaris per tal de prepararl'enviament de mascaretes i repartir-les a tota la població.D'aquesta manera, al llarg del dissabte 25 d'abril i l'endemà dia 26 es van repartir lesmascaretes a llars de Montblanc i pedanies amb conformitat amb el nombre de personesempadronades a cada habitatge. Es van utilitzar les instal·lacions de Concactiva per poderempaquetar i ensobrar les mascaretes, tenint en compte que és un espai ampli on elsvoluntaris van poder guardar les distàncies de seguretat.En el cas que algú no hagi rebut les mascaretes o bé el nombre de mascaretes que ha rebutno es correspongui amb el nombre de persones que viuen a la llar, cal que enviïn un correuelectrònic a participa@montblanc.cat indicant l'adreça i el nombre de mascaretes quemanquen. Quan es reculli tota aquesta informació es procedirà al repartiment definitiu.Comunicació Ajuntament de Montblanccomunicacio@montblanc.cat977 86 00 09Pl. Major núm 1. 43400Les mascaretes són de cotó i és important rentar-les després d'utilitzar-les. No sónhomologades i no et preveuen del contagi, però sí que evita contagiar als altres.Des de l'Ajuntament de Montblanc s'agraeix a totes les persones que voluntàriament hancontribuït a fer possible que tots els montblanquins i montblanquines hagin rebut unamascareta de cotó.Tanmateix, manté un avís a tota la població per tal de no abaixar la guàrdia, ser respectuososamb el confinament i prendre totes les mesures higièniques i de seguretat establertes.

Accions del document