El Ple de l’Ajuntament aprova el Pla de Sanejament 2020-2023

També s'han aprovat diverses mocions i modificacions pressupostàries

23/07/2020

Durant el transcurs del ple es va donar compte de la liquidació del pressupost de l'any 2019. Aquesta liquidació s'ha tancat de forma negativa, amb un romanent de tresoreria ajustat de -861.821 euros. Aquest romanent es deu al fet que els ingressos de 2019 van ser menors dels previstos i es van concentrar diverses obres importants que es van executar l'any 2019, com la urbanització del carrer Senan o la pavimentació del carrer Muralla de Santa Tecla. A aquesta situació s'hi ha de sumar les despeses imprevistes de la riuada del 22 d'octubre que van agreujar el desequilibri del pressupost de l'any passat.

El tancament de la liquidació en negatiu portarà a l'Ajuntament a realitzar un pla de sanejament econòmic pel període 2020 - 2023. Aquest pla inclou un seguit de
mesures per retornar l'equilibri pressupostari a les finances municipals, entre les quals destaquen dedicar el PAM de Diputació de Tarragona al cobriment del romanent negatiu, reduir despeses en diversos capítols, augmentar l'IBI l'any 2021 i una operació creditícia per fer front a la sentència de Verallia.

Segons el regidor d'hisenda: "El pla preveu un increment de l'IBI que des del dia d'avui intentarem minimitzar al màxim la pujada necessària de l'IBI. Durant els últims anys aquest impost ha disminuït massa pel nivell de serveis que realitza l'Ajuntament". Aquest pla de sanejament va entrar al ple de forma urgent i els diversos grups es van emplaçar al pròxim ple municipal per debatre de forma profunda les mesures que suposen.

També en aquest ple es van tractar diversos punts més d'hisenda, com el llavament de diversos reparaments d'intervenció i la concertació d'una pòlissa de tresoreria per valor de 600.000 euros. Per últim també es va aprovar la condonació de les contribucions especials de la urbanització del carrer Senan a Aprodisca. Aquesta condonació suposa un estalvi de 15.264 euros a l'entitat social.

El Ple va aprovar diferents modificacions puntuals del Pla General. Totes les modificacions foren aprovades per unanimitat dels 12 regidors presents en el Ple, excepte la verificació del text refós de la modificació puntual del Pla General d’ordenació de Montblanc sobre el sistema d'equipaments comunitaris que només va rebre el suport d’Agrupament i el Partit dels Socialistes, amb l'abstenció dels quatre regidors de Junts.

Sí que es va aprovar per unanimitat la modificació puntual del sector del Pla Parcial urbanístic de la zona de Cimalsa per crear una gran finca de 15 hectàrees, per tal d'afavorir l’atracció d’empreses al municipi. També es va aprovar una modificació puntual en l’àmbit del camp de futbol, la parellada i canta-roella que afecta només a les propietats de l’Ajuntament i que pretén permetre l’impuls d’habitatge social i de la zona esportiva. 

Finament pel que fa a aspectes urbanístics, es va aprovar la modificació puntual del PERICH en l’àmbit de la Mercè on constava una ordenació de viabilitat, per canviar-la a equipaments. En el Ple també es va aprovar la creació del Comitè de Seguretat de la Informació de l’Ajuntament de Montblanc, per tal de prevenir i donar més protecció als serveis TIC de l’Ajuntament. 

Per acabar, els tres grups polítics també van aprovar que els dies 8 i 9 de setembre de l’any 2021, coincidint amb la Festa Major, fossin decretats com a
festius locals. 

El Ple ordinari del mes de juliol, que durà més de 3 hores i mitja, va finalitzar amb l’aprovació de 5 mocions sobre diferents temàtiques. Dues de les mocions manifestaven l’oposició als projectes de Parcs Eòlics i al model econòmic que representen i, específicament, es va rebutjar la tramitació del Parc Eòlic
de la Serra de les Guixeres que s’ha projectat al terme de la pedania de Lilla.

Tots els grups municipals, també van votar favorablement, a la moció que demana l’impuls de la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Una vella reivindicació que totes les forces polítiques del ple van demanar que es fes realitat.

El grup dels Socialistes també va presentar una moció que reclama el restabliment del servei d’atenció primària als consultoris locals i als CAP de la comarca. També els 12 regidors presents al ple i van votar favorablement.

Finalment, Agrupament Catalanista de Montblanc va presentar una moció en suport de les activitats de caça i ocellaires que va rebre el suport de tots els regidors il'abstenció d’Oriol Pallissó.

 

Accions del document