L’Ajuntament de Montblanc compra les 46 hectàrees restants de la Vall, un espai natural amb una cascada, la font de Jesús i dos molins

L’adquisició, per un valor de 150.000€, és possible gràcies als nous ingressos que tindrà l’Ajuntament de Montblanc amb l’arribada de Bon Preu i Esclat

26/07/2022

L’Ajuntament de Montblanc ha arribat a un acord per comprar la Vall de Lladrons un espai de 46 hectàrees de sòl rústic d’un gran valor medi ambiental; on hi  destaca la cascada de la Vall, la font de Jesús i també dos molins, entre d’altres. L’acord, que arriba vint anys després del primer contacte amb la propietat, esdevé una fita històrica perquè, d’aquesta manera les montblanquines i els montblanquins es converteixen en els titulars d’un indret únic: la globalitat de la Vall de Montblanc, l’autèntic pulmó verd i hídric de la vila.

L’acord per l’adquisició d’aquest espai, emplaçat a la vessant obaga de la muntanya i als peus de la pedania de Rojalons, ha estat possible després que l’Ajuntament de Montblanc es garanteixi l’ingrés d’1,5 milions d’euros fruit del 10% de l’aprofitament mitjà de l’operació de compra-venta de les dues grans parcel·les on s’instal·larà el magatzem logístic de Bon Preu i Esclat al sud del país. En concret, l’operació de compra de les 46 hectàrees de sòl rústic de la Vall tindrà un cost d’150.000 euros, el deu per cent dels diners extraordinaris que ingressarà l’Ajuntament de Montblanc i que hauran de ser repercutits en noves infraestructures, equipaments i béns per a millorar la qualitat de vida de les veïnes i els veïns de la vila.

D’aquesta manera, l’adquisició de les 46 ha de la Vall és un nou pas per aconseguir d’una banda la preservació d’aquest entorn natural únic “que forma part del conjunt de béns de totes les ciutadanes i els ciutadans. Som molts els qui hem escollit, al llarg de la vida, aquest indret per a passejar, córrer, compartir, menjar... banyar-nos i ara el que farem és millorar-lo i posar-lo a disposició de tothom”, assenyalava l’alcalde, Josep Andreu.

Així mateix, en aquest entorn s’hi troba el Molí de Dins, un conjunt industrial probablement d’origen medieval que disposa de dos mecanismes per a la molta del
cereal, un fet que el converteixen en únic. El primer mecanisme que tenia era “una roda vertical de 10,5 ó 11 metres de diàmetre. I un segon molí amb una roda vertical” explicava l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu.

Degut a l’excepcionalitat de la instal·lació l’Ajuntament de Montblanc vol iniciar el procediment per dur a terme la catalogació d’aquest molí com a bé cultural d’interès nacional, un pas que en garantirà la protecció però també que pot esdevenir clau pera la consecució d’ajuts econòmics que permetin la seva rehabilitació. 

Una vegada afluixin les elevades temperatures i existeixi la possibilitat de començar a actuar en aquest indret, des de l’Ajuntament de Montblanc s’impulsaran les primeres accions de neteja de l’entorn de la Vall, una intervenció que permetrà la preservació del conjunt natural i, a la vegada, donarà recursos per al projecte de calefacció en sistema de biomassa que es posarà en marxa en diversos equipaments municipals.  Fa tot just uns mesos l’Ajuntament de Montblanc a través de l’empresa pública municipal Aigües de Montblanc va comprar 130 hectàrees de terrenys a la part solana i nord de la Vall, un autèntic tresor natural que aplega una cinquantena de fonts naturals, que brollen a l’entorn dels camins de l’aigua de la vila. 

L’adquisició d’aquest conjunt natural únic, porta d’entrada al futur parc natural de les Muntanyes de Prades des de Vila Ducal, respon a la necessitat de garantir la preservació de la cinquantena de fonts que nodreixen d’aigua per al consum de boca a tota la població de Montblanc. L’espai és també un conjunt natural d’una gran bellesa i, a la vegada, és també una joia de la biodiversitat que envolta la trama urbana de Montblanc, amb fauna i flora única: amb exemplars com l’àliga de cuabarrada, falcons, cabirols, entre d’altres. L’espai, a més, també té una gran riquesa vegetal amb castanyers centenaris, rebolls, oms, pollancres, entre d’altres.

Accions del document