La consellera de Justícia reivindica el paper dels jutges de pau a Montblanc

Durant la visita l'alcalde, Josep Andreu, li ha lliurat el projecte de rehabilitació de l'edifici dels Jutjats de Montblanc

13/05/2022

La consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Ciuró, acompanyada per la directora territorial de Justícia a Tarragona, Mònica Solé, ha visitat avui Montblanc, en un acte que ha comptat amb la participació de l’alcalde de la vila Ducal, Josep Andreu i les regidores i regidors municipals.

Durant l’estada a Montblanc, la consellera de Justícia la reivindicat la permanència dels jutges de Pau, afirmant que “fa uns dies ens assabentàvem de l’aprovació del projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del Servei Públic de Justícia, que pretén suprimir els jutjats de pau. I des del Govern de la Generalitat i el Departament de Justícia hi estem radicalment en contra. Hi estem en contra, en primer lloc, perquè ens trobem davant un nou intent d’uniformització del Govern Espanyol. Aquesta uniformització que pretén el Govern espanyol és un atac directe a les competències que ens atorga l’Estatut a l’article 108. “

Ciuró ha visitat l’edifici dels Jutjats de Montblanc, un edifici d’estil neoclàssic i de tres plantes, emplaçat al costat de l’església de Santa Maria la Major. L’immoble, que es va bastir entre el 1886 i 1890, va ser executat fruit de l’aportació econòmica de l’Ajuntament de la vila, la mateixa administració que ara ha presentat el projecte de rehabilitació a la convocatòria dels PIREC, el Programa de Impulso de Edificios Públicos de Entidades Locales, convocat des del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, amb fons europeus.

El projecte està valorat en 938.000€ i té com a objectiu la consolidació de la teulada, l’eliminació de les barreres arquitectòniques existents i també l’habilitació d’espais específics per l’advocat d’ofici i els usos que se’n deriven de l’activitat de registre civil i jutjats de pau, com ara la celebració de matrimonis civils i la seu social dels dimonis de Montblanc.

L’edifici dels jutjats de Montblanc va ser construït ara fa 140 anys i des d’aleshores “únicament s’hi havia desenvolupat petites intervencions de manteniment. Però en cap cas s’havia dut a terme la rehabilitació integral que demanda” explica l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, mentre posa l’accent amb la necessitat d’intervenir-hi per poder continuar prestant el servei a la ciutadania de Montblanc i la Conca de Barberà.

L’immoble, emplaçat al cor del centre històric de Montblanc, acull l’agrupament de Jutjats de Pau de la Conca de Barberà i el Registre Civil de Montblanc, és un dels immobles històrics de la vila i la seva rehabilitació és una necessitat per garantir el correcte desenvolupament dels serveis que s’hi duen a terme.

Accions del document