L'Ajuntament de Montblanc enllesteix els projectes per recuperar els ponts malmesos per la riuada al Francolí de fa un any

El plenari d'aquest dimecres va aprovar, de manera inicial, el projecte més gran que preveu recuperar l'entorn del Pont Vell amb un pressupost de més d'1 milió

13/11/2020

Un any després de la riuada al Francolí, l'Ajuntament de Montblanc té enllestits els projectes per recuperar tres ponts que van quedar malmesos, així com l'entorn del Pont Vell de Montblanc.

Amb els projectes aprovats, alguns ja de manera definitiva i d'altres de manera inicial, ara només caldrà esperar el finançament per poder executar les obres. S'espera que en les properes setmanes es constitueixi la comissió mixta Estat-Generalitat per transferir les ajudes que després han d'arribar a les zones afectades, que sumen gairebé 3 milions d'euros en el cas de Montblanc.

El ple de l'Ajuntament de Montblanc d'aquest dimecres 11 de novembre va aprovar, de manera inicial, el projecte més gran, que preveu recuperar tot l'entorn del Pont Vell de Montblanc. El cost és d'1 milió 370 mil euros, i en suposar un 10% del pressupost del consistori, s'havia d'aprovar al plenari municipal i no a la junta de govern. Es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i el PSC i l'abstenció de Junts per Montblanc. Ara se sotmetrà a exposició pública per si es presenten al·legacions.

El projecte preveu tres grans actuacions: a la riba sud del riu, arranjar les esplanades, escales i rampes entre l'Arxiu Comarcal i el riu; a la riba nord, es preveu disposar d'un conjunt d'esplanades a diferents nivells amb disposició de murets i bancals, així com recuperar conceptualment l'antiga bòbila; i pròpiament al riu Francolí, es preveuen actuacions aigües amunt del pont, moviments de terres i altres per millorar el seu comportament hidràulic, i aigües avall es construirà una peixera que permetrà una làmina d'aigua permanent sota les arcades del Pont Vell.

Pel que fa al Pont Vell pròpiament, el projecte que s'ha aprovat de manera inicial en junta de govern preveu recuperar les parts més malmeses de l'element arquitectònic del segle XIII, així com la seva rehabilitació estructural i funcional i reconstrucció d'ampits. També es contempla recuperar les instal·lacions existents al pont així com el seu enllumenat ornamental. El cost del projecte és de 669.044 euros. Comptant el projecte del Pont Vell com el del seu entorn s'actuarà en una superfície total de 10.565 metres quadrats.

Un altre dels ponts afectats és el de Bolovi. El projecte ja s'ha aprovat de manera definitiva i tindrà un cost de 489.232 euros. Es tracta d'un pont de 43 metres de longitud i 4,8 metres d'amplada amb un carril útil de 3,5 metres. Es tracta del pont que la riuada es emportar i que l'Ajuntament va construir l'any 1995, a través del qual s'accedeix a una granja situada a l'altra banda del riu, a toca de la N-240.

El darrer projecte preveu la recuperació del pont del Molí del Pas, que l'aiguat també es va emportar. En aquest cas. el projecte preveu la construcció d'un gual transitable de 6 metres d'ample, amb doble carril per a vehicles i dos vorals per a vianants. Es preveu que el gual s'elevi sobre el riu 1,85 metres. Serà de formigó i disposarà de 15 tubs de formigó de 1200 mm de diàmetres que permetran el pas de les aigües. El cost del projecte, que també s'ha aprovat de manera inicial, serà de 293.000 euros.

Accions del document