Montblanc crida a encerclar la muralla medieval amb una gran sardana

El recinte del segle XIV mesura 1,4 quilòmetres i calen unes 1.500 persones per ballar la sardana el 21 de juliol. Aquesta setmana, s’obriran les inscripcions per participar-hi al web

06/07/2018

El dissabte 21 de juliol a les 7 de la tarda, Montblanc celebrarà un dels actes centrals de la Capital de la Sardana 2018. La iniciativa s’anomena «Abracem la muralla» i consisteix en voltar tot el recinte medieval tot ballant una sardana, organitzada per l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista de Montblanc i la Confederació Sardanista de Catalunya. El recinte emmurallat, que mesura 1,4 quilòmetres i té 30 torres, s’ha dividit en 7 trams per facilitar l’organització de la iniciativa. Per voltar-la, calen unes 1.500 persones que un cop col·locades ballaran la sardana «Montblanc, Capital de la Sardana 2018». La música que sonarà pels altaveus es tocarà en directe a la veïna plaça de Sant Francesc per la Cobla Principal de Tarragona. Quan s’acabi “Abracem la muralla” hi haurà una ballada de sardanes a la mateixa plaça. Les colles sardanistes i particulars que es vulguin sumar cal que s’inscriguin al tram que desitgin a www.capitaldelasardana.cat. Les inscripcions s’obriran aquesta setmana.

 

El regidor de Cultura del consistori montblanquí, Jordi Albalat, explica: «És un repte important, però esperem una bona acollida. És un acte ple de simbolisme per la capitalitat, perquè sols es pot fer a Montblanc. Amb aquesta gran sardana volem remarcar i en un lloc emblemàtic com la nostra muralla, la unió de persones sota un sol objectiu. D’altra banda, simbòlicament també s’estrenyen lligams entre el patrimoni històric i la cultura popular». La iniciativa coincideix amb l’Acampada Jove, la trobada anual de joves dels Països Catalans d’ERC, que aplega a milers de joves a Montblanc cada estiu. «Vam dir que a cada gran acte que es fes a la vila enguany hi hauria presència de la sardana. Durant l’Acampada Jove, es celebraran tallers de sardana i l’acció sortirà al programa. Fem una crida als joves a participar-hi», afirma Albalat. La regidoria contactarà per correu amb les entitats montblanquines perquè també s’hi sumin.

 

L'acció és un dels actes que s’impulsa perquè la sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La muralla la va fer construir el rei Pere III el Cerimoniós al segle XIV i està inclosa en la declaració de Conjunt Monumental i Artístic com la resta del nucli antic. Sols s’ha encerclat en un acte simbòlic d’aquestes característiques un sol cop, el 2013, en una acció impulsada per l’ANC Conca de Barberà.

Accions del document