Montblanc presenta un programa amb més de vuitanta actes per gaudir de la Festa Major

El 9 de setembre un grup de montblanquins i montblanquines podran veure l’actuació del seguici popular des del balcó de l’Ajuntament

08/08/2019

Montblanc presenta un programa amb més de vuitanta actes per gaudir de la Festa Major
Presentació del programa

Montblanc ja té llest el programa d’actes de la Festa Major d’aquest 2019, que tindrà lloc del 7 a l’11 de setembre, si bé uns dies abans ja hi haurà actes destacats. Un any més, el programa inclou un ampli ventall d’activitats per a totes les edats. Concretament, més d’una vuitantena d’actes per gaudir de la darrera Festa Major de l’estiu a la Conca de Barberà.

El tret de sortida oficial es farà el 7 de setembre amb el pregó de la Festa Major, que tindrà lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament i que enguany anirà a càrrec de Protecció Civil, una de les entitats que més activament participa de totes les activitats que es fan al municipi, tenint cura de la seva seguretat.

Enguany, com a novetat, el dia 9 de setembre, durant l’actuació del seguici popular, el balcó de l’Ajuntament no l’ocuparan els membres del consistori sinó montblanquins i montblanquines escollits per sorteig. Amb l’objectiu d’apropar les festes i l’Ajuntament a tothom, sis veïns/es, que podran dur un acompanyant, ocuparan el balcó de la Casa de la Vila per presidir la ballada del seguici. Aquells que hi vulguin participar s’hauran d’inscriure a l’Ajuntament. En cas que hi hagi més de sis interessats, s’assignaran els llocs mitjançant sorteig públic. Els interessats es poden inscriure a partir del 12 d’agost a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Montblanc, per telèfon al 9777860009 o per correu electrònic a culturaifestes@montblanc.cat

L’Ajuntament també oferirà enguany un servei de trasllat a aquelles persones amb mobilitat reduïda per assistir a l’ofici al Santuari de la Serra del 8 de setembre. Un servei de trasllat per a 12 persones de la porta de casa seva fins al Santuari, amb prèvia reserva per ordre d’inscripció.

Cinc nits de música per a tothom

Els concerts de Zoo i Doctor Prats seran el plat fort musical d’aquest any. Actuaran el 10 de setembre a la plaça de Sant Francesc. La mateixa nit, a la plaça Major, tindrà lloc la Festa dels 80’s. No seran, però, els únics concerts d’una festa major que arriba carregada de música en directe. El dia 6 de setembre, els montblanquins Habana Vieja oferiran la primera nit musical de la Festa Major amb una cantada d’havaneres a la plaça Poblet i Teixidó. El dia 7, després del ja tradicional Beu les Bèsties, hi haurà doble sessió musical: La Prole Band actuarà a la plaça Major i el grup Star Ways, amb el montblanquí Wences Sánchez, actuaran a Sant Francesc.

El dia 8 de setembre també hi haurà diversos espais de festa. El Casal Montblanquí celebrarà el tradicional ball de Festa Major, els montblanquins Leitmotiv actuaran a la plaça dels Torraires i el recinte de la piscina municipal acollirà la Festa Flaix FM amb els Dj’s Sergi Domenec i Jordi Véliz. La nit de cantautors del 9 de setembre tindrà lloc enguany a la muralla de Sant Francesc, i comptarà amb la música de Marc Cubero i Joan Reig & Refugi.

Els més petits també tenen el seu espai

Els actes infantils tindran també un pes destacat aquesta Festa Major. Una de les novetats és l’acte de benvinguda als nascuts l’any anterior, en aquest cas el 2018. Tindrà lloc el 5 de setembre i comptarà també amb un espectacle infantil i una xocolatada popular. L’endemà, el 6 de setembre, arriba la tercera edició de Cucània, organitzat per la Cucafera, amb actes infantils a la tarda i música i Dj’s a la nit.

El dia 9 de setembre a la tarda tindrà lloc, un any més, l’actuació del seguici infantil de Montblanc, que consolida el seu espai propi a la Festa Major. Els diversos elements sortiran en cercavila des de Sant Francesc fins a la plaça Major acompanyats dels membres del consistori. La ballada tindrà enguany un potent fi de festa amb el concert del grup de música infantil ‘El pot petit’ a la plaça de Sant Francesc.

La cultura i el seguici festiu, novament protagonistes

El programa d’actes de la Festa Major de Montblanc comptarà, com cada any, amb les actuacions del seguici festiu de la vila. La primera sortida de part del seguici tindrà lloc el 7 de setembre, mentre que la ballada del seguici gran al complet tindrà lloc el 8 de setembre al matí, el dia de la festivitat de la Mare de Déu de la Serra. El dia 9 el seguici gran tornarà a actuar al matí i el seguici infantil ho farà a la tarda.

El dia 7 a la nit arriba la dotzena edició del Beu les Bèsties, un recorregut nocturn amb les bèsties del seguici per degustar begudes típiques dels Països Catalans. El dia 8 de setembre tindrà lloc una nova edició de la Convidada dels Veguers que organitzen els Amics dels Gegants de Montblanc, que enguany tindran els gegants centenaris de Capellades com a convidats. Destaca també la diada castellera, que tindrà lloc el 7 de setembre a la tarda amb la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès i els Torraires de Montblanc com a amfitrions.

El dia 10 de setembre tindran lloc a Montblanc les 47enes Jornades Internacionals Folklòriques que organitza Adifolk i que portarà balls de la República de Baixkiria i Mèxic al pavelló del Casal Montblanquí. El mateix dia tindrà lloc l’espectacle Bona Gent del reconegut Quim Masferrer.

El dia 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, es tancarà la Festa Major, amb la tradicional ofrena floral al monument de Castellví i Obando amb l’actuació de la Coral Flor de Lis.

Per una Festa Major lliure d’agressions sexistes

La Festa Major de Montblanc acollirà un Punt Lila la nit del 10 de setembre. Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’Ajuntament i per la conselleria d’Igualtat del Consell Comarcal de la Conca, i que té per objectiu promoure una festa major lliure d’agressions sexistes, racistes i LGBTIfòbiques amb el lema “Només sí és sí”.

Durant la nit del 10 de setembre, a la festa hi haurà tècniques repartint etiquetes adhesives, pancartes amb el lema, diversos models de cartelleria amb missatges de conscienciació i la reproducció d’una falca durant les actuacions musicals. A més, totes les persones que participin de l’organització de la festa s’identificaran amb un braçalet del Punt Lila.

“Només sí és sí” és el fruit del treball d’un grup de professionals dels àmbits de la salut, joventut, cossos de seguretat, regidories de festes i igualtat i entitats juvenils, creat al maig de 2019. L’objectiu de la campanya és conscienciar a la ciutadania en la prevenció i actuació davant d’assetjaments, és a dir, davant de qualsevol conducta no desitjada que atempti contra la dignitat de la persona creant un entorn intimidatori i humiliant.

La Geganta, protagonista del cartell i la samarreta

La Geganta és enguany la protagonista del cartell de la Festa Major, creat pel dissenyador Isaac Ballesté.

També protagonitza la samarreta de la Festa Major, que es pot comprar a l’Oficina de Turisme de Montblanc al preu de 8 euros. Es podran trobar diverses talles, també per als més petits.

 

Accions del document