Presentació i benedicció de la imatge restaurada de Santa Maria de Montblanc

27/12/2018

Presentació i benedicció de la imatge restaurada de Santa Maria de Montblanc
Foto: Taller Avall

El proper diumenge, dia 30 de desembre, a les 11.00 h, hi haurà la presentació i benedicció de la restaurada imatge de Santa Maria de Montblanc. L’acte consistirà en la benedicció de la imatge, la celebració d’una missa d’acció de gràcies i els parlaments dels representants institucionals i dels tècnics que han dut a terme la restauració.

 

La restauració de la imatge de Santa Maria, popularment coneguda com la «Mare de Déu del cor» és una talla de fusta, i presideix l’església de Santa Maria la Major de Montblanc. És una magnífica talla de fusta, excepcional per la seva factura i elegància, i que sortosament ha sobreviscut a les reiterades destruccions del temple montblanquí.

 

La restauració ha estat realitzada pel Taller AVALL de Reus, sota la supervisió del departament de patrimoni de la Generalitat de Catalunya. El procés ha consistit en la pràctica d’anàlisis científics de l’extracció de mostres puntuals, anàlisis dels pigments, estratografia de capes i SEM sobre les mostres. La peça també ha estat sotmesa a la inflació de llum ultraviolada que ha posat al descobert molts repintats i danys provocats per la història tortuosa de la peça. A part dels anàlisis realitzats s’ha procedit a la neteja de la peça, per tal d’eliminar els repintats i retornar la llum original a la policromia barroca.

 

Després de dos mesos d’anàlisis i treball s’ha establert que aquesta talla de fusta policromada de 2,35 metres d’alçada i amb un pes de 158 kg. pertany al gòtic d’aproximadament meitats del segle XIV gràcies a les mostres extretes de la policromia i a l’estudi de la fusta. Aquesta informació ha estat una gran descoberta ja que fins al moment les aproximacions històriques que s’havien fet situaven la peça al segle XVI. La datació, a partir de les anàlisis, ha despertat un gran interès per la gran rellevància que li ha donat a la imatge.

 

El projecte ha estat finançat majoritàriament per la Parròquia de Santa Maria de Montblanc amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montblanc, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

Accions del document