Remodelació de la teulada del Sindicat de Vinyaters

La intervenció ascendeix a 124.000 euros

31/07/2020

El Sindicat de Vinyaters de Montblanc continua la seva transformació amb l’objectiu de convertir el celler en el punt 0 de l’experiència turística fomentada en el turisme familiar a Montblanc, i esdevenir un pol d’atracció de visitants al municipi i a la comarca. Per això, s’està desenvolupant un projecte, en diferents fases, per tal de fer efectives aquestes ambicioses remodelacions.

En aquest sentit, actualment s’està remodelant la coberta de la part més antiga del Sindicat, la qual es trobava en mal estat. Després d’haver enretirat els elements més deteriorats, en aquests moments s’està realitzant el tancament de la teulada, que proporcionarà una major seguretat i aïllament de l’espai. Aquesta intervenció
ascendirà, gairebé, a 125.000 euros.

Aquestes obres s’estan realitzant en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurisTIC en família, liderat per la Diputació de Tarragona, amb la voluntat que el celler cooperatiu d’estil modernista esdevingui un centre turístic de recepció de visitants. També es vol crear un espai d’interpretació sobre l’ús original de l’edifici, l’evolució de la pagesia, el cooeperativisme agrari, el modernisme agrícola, la figura de l’arquitecte Cèsar Martinell i els productes agroalimentaris tradicionals del territori.

El PECT TurisTIC en família és un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars. D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es converteixen en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar. PECT significa “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial”.

El PECT TurisTIC en família és una iniciativa d’intervenció coordinada liderada per la Diputació de Tarragona. Els socis beneficiaris són set: Diputació de Tarragona (que coordina el projecte), Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (Costa Daurada i Terres de l’Ebre), Universitat Rovira i Virgili (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut-), Eurecat (Departament d’innovació turística), Ajuntament de Montblanc, Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Clúster de l’equipament de la llar i el contract CENFIM.

El PECT TurisTIC en família és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

Així doncs, després d’haver enderrocat diferents tines – de la part nova del sindicat – i haver instal·lat una escala que connecta l'oficina de turisme amb el Celler, quan s’acabi la remodelació de la teulada, caldrà afrontar noves actuacions com els tancaments de finestres i portes, o bé l’arranjament de la teulada de la part nova. Posteriorment, s’haurà d’anar realitzant noves intervencions perquè, definitivament, l’antic Celler cooperatiu pugui desenvolupar adequadament la seva nova funció turística.

Accions del document