Sant Jordi torna a ser Copatró de la vila de Montblanc

La decisió es va prendre en el Ple Medieval celebrat el passat dissabte 4 de maig

07/05/2019

El passat dissabte 4 de maig el plenari de l'Ajuntament de Montblanc, reunit en el tradicional Ple Medieval, va aprovar per unanimitat la recuperació de la figura de Sant Jordi com a Copatró de la vila.

 

Segons l'informe realitzat per l'arxiver municipal, Sant Jordi és un personatge molt arrelat a Montblanc. La màxima popularitat del cavaller entre el poble català ha estat deguda a la famosa llegenda en què venç un terrible drac, i que Joan Amades situa al nostre municipi.

 

A partir dels cronistes locals, Montblanc va prendre Sant Jordi com a primer patró l'any 1687. Seguint a mossèn Pau Queralt, la imatge o el nom de Sant Jordi figurava a diversos indrets montblanquins o és present en diverses manifestacions. Així, el trobem en un dels principals portals del recinte emmurallat; a l'església de Sant Marçal; a l'altar del patró de la vila, Sant Maties, de l'església de Santa Maria; a la pintura que corona l'important orgue barroc de la mateixa església de Santa Maria; al capitell de la creu de l'escala de Santa Maria; a la creueta de la Vall; als anys trenta del segle XIX hi va haver una revifada d'actes religiosos el dia de Sant Jordi, a càrrec del mateix mossèn Pau Queralt, amb diferents manifestacions i amb cantada dels goigs del sant; i molts montblanquins i montblanquines han portat el nom de Jordi o Jordina.

 

Actualment, Sant Jordi és de plena actualitat a Montblanc. L'any 2017 l'antic 'estatge de l'Orfeó Montblanquí', o Centre Parroquial, ha passat a denominar-se Centre Cultural Sant Jordi, i una de les associacions de més volada també pren el nom i té com a motiu principal la mateixa recreació de la llegenda de la salvació de la princesa de les urpes del drac per part del valerós cavaller Sant Jordi. Ens referim a l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, constituïda l'any 1987 i que des de 1988 celebra ininterrompudament la Setmana Medieval pels volts del dia 23 d'abril, l'esdeveniment que mou més montblanquins i montblanquines i que adquireix i té un ressò més mediàtic i de major promoció turística del municipi.

 

La figura de Sant Jordi esdevé de rabiosa actualitat, i està plenament implicada en el nostre teixit socioeconòmic.

Accions del document