Valoració de la Festa Major'21 de Montblanc

La participació en la majora d'actes ha estat molt elevada

15/09/2021

La Festa Major de Montblanc 2021 s'ha tornat a viure amb forta intensitat, després de la suspensió el passat 2020, a causa de la pandèmia.

Cal destacar una gran assistència de públic en tots els actes, on s'ha pogut veure la il·lusió dels montblanquins de poder tornar a gaudir de la Festa Major. Sens dubte, l'acte més esperat i emotiu, el retorn del Seguici Popular a la Plaça Major, una aposta feta amb responsabilitat i que ha estat molt ben rebuda, si bé el format es va haver d’adaptar a la situació sanitària, amb els controls vigents de seguretat. Tanmateix, s’ha demostrat que la cultura popular és segura i vital per la ciutadania.

Les associacions de la Vila han col·laborat molt activament amb la programació dels diferents actes, configurant un ampli i divers programa de festes.

Els actes nocturns s’han hagut d’adaptar, amb aforaments controlats i límits horaris determinats pel PROCICAT, però amb la voluntat de poder-los celebrar, malgrat el canvi d’alguna de les actuacions previstes a causa d’aquest fet. El concert dels Pets, amb una afluència de 1200 espectadors, o l'espectacle infantil Reggae per a Xics amb uns 900 assistents, evidencien la important participació de públic en els espectacles. També cal valorar la participació en esdeveniments de caràcter popular, els quals van tenir una gran acceptació, com la festa dels nascuts els anys 2019 i 2020 o bé l’acte d’homenatge als col·lectius afectats per la COVID-19.

El tancament amb un ressò internacional acollint les 49es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya ha posat el punt final a la Festa Major, amb un espectacle carregat de color, tradicions i cultures d'altres procedències del món, i que a més ha comptat amb la presència de l'Hble, Consellera d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya. Una vegada més Montblanc ha estat capdavanter a nivell nacional.

L’organització del programa de la Festa Major fou realitzat per la regidora Judit Pere, la qual, en sortir del govern, va assumir les responsabilitats el regidor Santi Porta. L’actual regidor de festes assegura que s’ha vist obligat a modificar alguns actes a causa de la pandèmia, o bé per ajustar-lo a la situació actual. A més, assegura que en altres actes s’ha intentat fer una aposta valenta, com és el cas del retorn del seguici popular a la plaça. Segons Porta, «si preníem les mesures necessàries era possible fer ballar el seguici popular a la plaça Major i, prova d’això, és que vuit dies més tard l’índex de rebrot a la vila s’ha mantingut a nivells estables».

Finalment, Santi Porta assegura que, de cara al pròxim any, l’actual equip de govern aposta per reorientar la Festa Major. El regidor afirma que hi ha actes exitosos, com els tradicionals, que cal mantenir i preservar, però d’altres, i més després de la pandèmia, cal replantejar com és el cas de l’ofrena floral del dia 11 de setembre o bé la diversitat de nits de festa.

Accions del document