El nen Alexandre Amorós Korotkov guanya el primer premi del primer Concurs de Violí de Barcelona

Organitzat per l’Escola de Música Sant Gregori

06/06/2016

El passat cap de setmana, 18 i 19 de juny, es va celebrar el 1er Concurs de Violí de Barcelona, organitzat per la prestigiosa Escola de Música Sant Gregori, situada a la zona de Sant Gervasi de la ciutat comtal.

El guanyador de la categoria A, fins 8 anys, fou el montblanquí Alexandre Amorós Korotkov, conegut també per l’hipocorístic “Sasha”.

El Sasha va néixer a l’illa de Fuerteventura, concretament a Puerto del Rosario, el gener de 2008. Immediatament fou traslladat al gran hotel Fuerteventura Princess situat a la zona de Butihondo, a tocar de la platja de Jandia, donat que el seu pare treballava com pianista a un dels salons de l’hotel esmentat, i la seva mare, com doctora, al Centro Médico de Jandia, fet pel qual residien en aquell establiment hoteler.

De molt petit, amb tan sols uns mesos d’edat, ja mostrava un gran interès per a la música, cosa no gaire habitual en una criatura de la seva edat.

Poc abans de complir els dos anys, el seu pare va demanar a l’empresa, rescindir el contracte del qual en restaven encara dos anys, poder així tornar a casa, a Montblanc, i escolaritzar l’infant en llengua catalana, com també donar-li estudis musicals el més aviat possible; fet que es produí a finals d’octubre de 2009.

El 2010, amb tan sols dos anys i deu mesos d’edat, començà a estudiar el violí amb la reconeguda professora polonesa d’aquest instrument i resident a Tarragona, Ivona Burzynska, amb qui va estudiar tres anys, passant després a l’Escola Municipal de Música Josep Porter i Rovira de Montblanc, però alternant amb la mestra polonesa. A l‘EMMM, estudià i segueix estudiant sota el qualitatiu mestratge del professor Josep Maria Manresa, persona amb la qual ha aconseguit aquest preuat guardó, i amb qui l’uneix un llaç gaire bé familiar.

El 2012, començà a estudiar piano amb la meritosa professora Montse Homs. Ara, segueix també estudiant aquest instrument, en el que com amb el violí treu qualificacions excel·lents. El fet d’estudiar un instrument harmònic: el piano, i un melòdic: el violí es per recomanació del seu pare, donada la fal·lera del fill que somia seriosament ser director d’orquestra.

Durant aquest curs recentment acabat, i, prèvia prova d’accés, fou admès al Conservatori de Vila-seca per entrar a formar part, als 1ers. violins, de l’orquestra Lully, orquestra infantil del Centre, dirigida pel també prestigiós mestre Quim Miracle; fet que s’ha produït durant tot el curs. També ha estat concertino de l’orquestra infantil de l’EMMM dirigida pel mestre Manresa.

Recentment ha passat amb èxit la prova d’accés al Conservatori de Vila-seca, raó per la qual cursarà el proper curs: 4art. elemental de violí i pas de grau per passar posteriorment al grau professional. No deixarà l’EMMM on seguirà els estudis de piano i violí amb els esmentats professors, i llenguatge musical i cant coral amb els també reconeguts mestres Griselda Manero i Gererad Moreno, respectivament. Té concertades per aquest juliol, unes classes amb un dels professor de violí del mateix conservatori, i pel més d’agost, unes altres a Moscou on passarà unes vacances amb la seva mare moscovita.

El Sasha és fill de Josep Maria Amorós Bayer, conegut també al món artístic com “Xolis”, i Marina Korotkova, metgessa, però formada musicalment. Fou a la seva ciutat natal on cursà brillantment els estudis de piano. El pare cursà els estudis musicals al Conservatori de Tarragona i més tard, al de Palma de Mallorca. Volem recordar que el Josep Maria, és autor de nombroses peces; “Tarragona”, n’és una d’elles que amb un excel·lent video de Maties Masalles, funciona a les xarxes socials com per exemple YouTube amb considerable èxit de visualitzacions.

Per encàrrec del Museu Comarcal presidit pel Sr. Josep Gomis i per l’Ajuntament de Montblanc regit per l’alcalde Sr. Josep Andreu, el Sasha està preparant un concert de violí i orquestra, essent-ne ell el solista. Concert que es podrà escoltar el dia 6 de setembre, i, dins el marc de les festes especials en honor a la Mare de Déu de la Serra, patrona de la Vila. No fa gaires dies ens deia el Sr. Andreu, que ha arribat l’hora de presentar aquest petit artista en societat.

Tornant al Concurs, motiu pel qual adrecem aquesta crònica, voldríem ressaltar la categoria del jurat que el va presidir; així doncs ens plau anomenar Eva Grauvin, Helena Satué i Joel Bardolet, tots tres, especialment la professora Grauvin d’altíssim nivell professional i famosos per la seva importantíssima trajectòria musical. Ens deia aquesta professora en acabar el Concurs amb el Sasha ja guanyador, que és sens dubte un nen amb una alta qualitat artística, humana i estètica, cridat a esdevenir un gran músic.

I per acabar ens plau comentar la lluïda execució de les peces interpretades pel guanyador. Dites peces són “Mazurka in G” del compositor A. Saint-Amory, i “Koncert uczniowski in G-dur op.13” del compositor Fryederyk Seitz on s’hi poden escoltar les importants dificultats interpretatives que suposen la tècnica del violí, com són dobles cordes, acords, passatges molt expressius, “spicatos”, entre d’altres. Tot això va ser correspost amb calorosos aplaudiments tant del jurat, com del nombrós públic que omplia de gom a gom l’auditori de la mateixa escola on es celebrà el concurs.

Enhorabona Sasha! Segueix treballant com fins ara, per continuar donant alegries semblants a aquesta, a les persones del teu entorn, i a la teva estimada vila de Montblanc.

Accions del document