Presentació

Montblanc, ciutat digital del segle XXILa nostra societat està vivint una transició del pas de la societat industrial a la societat de la informació que al seu temps donarà pas a la biotecnologia. Tot això es produeix d'una manera extraordinàriament accelerada.


Aquest canvi és, en part, inevitable; però també és una oportunitat per a millorar els serveis públics en consonància amb els progressos de la Societat del Coneixement i fer-los més propers als ciutadans i a les empreses. I és una oportunitat també per governar d’una manera diferent, tenint més en compte l’opinió de la ciutadania i aprofitant la potencialitat dels ciutadans per a dissenyar un futur millor.


Darrerament s'ha estat realitzant un Pla Director Participatiu de la Societat de la Informació i el Coneixement, en el qual s'han pogut obtenir una sèrie de dades referents a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que situen Montblanc en un nivell mitjà a Catalunya. Això ens ha servit com a base per definir l'estratègia en relació a l'ús i la difusió de les noves tecnologies per a la Societat de la Informació i preparar les actuacions que han de permetre que tots vosaltres pugueu accedir a les noves tecnologies.


Algunes d’aquestes actuacions, de les que ja en tenim un finançament consolidat, començaran a tenir forma ben aviat: desplegament d’una important xarxa de fibra òptica al municipi, xarxa sense fils WIMAX, cobertura 3G per a telèfons mòbils, renovació dels espais web municipals... com a més importants.


Des de l'Ajuntament de Montblanc portem anys oferint formació TIC al ciutadà mitjançant un acord amb el Consell Comarcal, però d'ençà de rebre la subvenció del Projecte Ciutats Digitals que estem treballant per tal d'oferir una oferta formativa TIC molt més àmplia i amb molts més serveis.


Totes aquestes accions de formació digital ja han començat a donar els seus fruits, però ara ha arribat el moment de fer un pas endavant. És per això que a partir del pròxim any 2010 entrarà en funcionament el nou Centre de Tecnologies de la Informació i el Coneixement Montblanc Digital, ubicat a la 2a planta del Casal d'Entitats (C. Poblet i Teixidó, 10), el qual ha de servir perquè l’ús de les TIC per part de la població de Montblanc sigui un bon referent.


Des de l'Ajuntament de Montblanc us volem ajudar a tot el que estigui en les nostres mans per tal d'aconseguir-ho i per aquest motiu ens agradaria destacar com a punts clau, partint de la base del nou punt TIC de Montblanc, serveis d'assessorament en àmbits tan diversos com el petit comerç, els restaurants, els negocis turístics i la formació en tots els àmbits de les noves tecnologies i d'altres que es descriuen en el butlletí que us adjuntem.


Per altra banda, per promoure l'ús de les noves tecnologies en les associacions ciutadanes posarem a la seva disposició un portal d'entitats que reculli en un sol lloc tot allò publicat a la xarxa referent a aquests col·lectius i un generador de webs que permeti a persones sense coneixements de programació crear i mantenir automàticament pàgines web per les seves associacions i amb una sèrie de prestacions. En definitiva, un repte sense precedents pel que fa a la transparència i a l’agilitat.


Us animo i encoratjo a entrar al món de les TIC i fer de Montblanc una vila pionera i puntera en el seu ús.


Montblanc, desembre de 2009.

Francesc Benet Ribé
Regidor de noves tecnologies

 

Accions del document